Podijeli članak

Pucnjem iz srednjovjekovnog hercegovačkog topa danas će u 14 sati na tvrđavi hercega Stjepana započeti 22. Ljubuški karneval.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić predat će ključeve grada herceg Stjepanu, čime će započeti vladavina maškara, koja će trajati dva tjedna. Bosanski kralj Stjepan Tomaš krenuo je jučer na put prema Ljubuškom gdje danas planira stići i čestitati herceg Stjepanu na ponovnoj uspostavi vladavine. 

Karnevalska Republika Ljubuški predstavit će ove godine svog službenog novinara koji se zove Al Đazirko. Na tvrđavi će biti prisutna cijela svita herceg Stjepana, njegovi sluge, dvorjani,
dvorski zabavljači, topnici i vitezovi na konjima. S bosanskim kraljem dolaze i bosanski vitezovi. Prema tvrđavi su se zaputili i srednjovjekovni trgovci s magarcima, a posljednjih dana kruži priča da se na kuli ukazuju i vile koje igraju kolo te se organizatori nadaju da bi se i vile mogle sutra pojaviti, piše Iks-portal

Nakon proglašenja Karnevalske Republike Ljubuški uslijedit će „Fešta od prvog Meštra“, u čast preminulog prvog ljubuškog meštra od karnevala Radoslava Dodiga.

„Fešta od prvog Meštra“ koja je prošle godine bila posvećena Radinu djelovanju u karnevalu, ove godine će biti posvećena njegovu djelovanju u Kviskoteci.

Na kuli će biti izložena retrospektiva drugog Ljubuškog karnevala iz 2000. godine, a i ove godine u Radinu čast zapjevat će se pokladni bećarac.

Kako priliči pravoj pokladnoj fešti, sve prisutne očekuje prigodna hrana i piće po promotivnim cijenama te mnogo tradicionalnih hercegovačkih pjesama i plesova.

U programu sudjeluju vitezovi herceg Stjepana, HKUD Sv. Ivan – Grab, HKUD Antas Mucić – Ljubuški i Karnevalsko društvo Prolog.

Iz Karnevalskog društva Prolog pozivaju sve goste na strpljenje prilikom pronalaska parkinga na putu prema kuli.

„Svjesni smo da svi posjetitelji ne mogu doći sa svojim vozilima blizu kule te ih pozivamo na strpljenje prilikom pronalaska parkinga, ali i da iskoriste ovo lijepo vrijeme za šetnju, barem jednim dijelom etape prema kuli“, poručuje dopredsjednik Karnevalskog društva Prolog Ivan Šalinović.