Podijeli članak

Vršitelj dužnosti gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić oštro je osudio vandalski čin nepoznatog počinitelja s obilježjima nogometnog kluba Crvena Zvezda, a koji je u Studenim Vrilima između Posušja i Tomislavgrada oskvrnuo spomenik hrvatskog domoljuba i prve žrtve velikosrpske agresije u BiH Ludviga Pavlovića.

"Najoštrije osuđujem necivilizacijski, huliganski potez osobe na spomeniku hrvatskog domoljuba Ludviga Pavlovića, koji je dao svoj život za oslobađanje i obranu svog naroda od agresora. Zahvaljujući njemu, našoj legendarnoj HVO Postrojbi za posebne namjene koja nosi njegovo ime i svim braniteljima, među kojima su mnogi i položili živote za obranu ovih područja, danas je hrvatski narod slobodan narod, a BiH i Hrvatska slobodne zemlje", kazao je Markotić.

Dodao je kako od nadležnih institucija i županijskog MUP-a traži žurnu i temeljitu istragu, priopćeno je iz Grada Ljubuškog.

"Neki očigledno ni dan danas tu činjenicu ne mogu prihvatiti niti je promijeniti pa jedino što im je preostalo je činiti ovakva kukavičja djela, kojima se uz to i hvale po društvenim mrežama, stoga tražim žurnu i temeljitu istragu u cilju otkrivanja i sankcioniranja počinitelja i najoštriju kaznu", kazao je Markotić.

Ludvig Pavlović Lutko rođen je u Vitini kod Ljubuškog, 10. travnja 1951. godine, bio je hrvatski iseljenički aktivist, najmlađi pripadnik Bugojanske skupine koja je organizirana s ciljem rušenja komunističkog režima nakon sloma Hrvatskog proljeća. Poginuo je 18. rujna 1991. godine pod nerazjašnjenim okolnostima u sukobu s kolonom JNA u Studenim Vrilima pred rat u Bosni i Hercegovini.

Njegovo ime nosila je Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović u sastavu Hrvatskog vijeća obrane, koja je dala nemjerljiv doprinos za obranu ovih prostora od agresora, stoji u priopćenju.