Podijeli članak

Profesor genetike i bioinžinjeringa Damir Marjanović gostovao je u Novom danu na televiziji N1 te je rekao kako je širenje virusa i porast broja zaraženih u Bosni i Hercegovini bilo očekivano jer su određene mjere popustile.

"Mogli ste očekivati da će virus moći jače cirkulirati nakon popuštanja mjera. Ono što bi trebali oni koji se brinu kako će se cijela priča razvijati jeste da se pripreme za sljedeće korake, za jačanje zdravstvenog sustava, za mjere koje će se možda trebati vratiti jer kako se svima nama čini, virus nije nestao preko ljeta, ostat će i u sezoni jesen/zima i moramo se pripremiti da će tada stvari biti dosta komplicirane i da moramo obaviti pripreme za zdravstveni sustav, za ljude koji žive u BiH na nešto što se zove nova realnost", istaknuo je Marjanović.

"Predstoji nam jedna igra mačke i miša dok se ne napravi učinkovito cjepivo i terapija i da budemo u poziciji mačke", dodao je.

Marjanović je u Novom danu rekao i da građane "izluđujemo informacijama da najgore tek dolazi, te da ih opterećujemo s velikim brojem informacija".

"Nama treba određeni prostor i vrijeme i u ovom trenutku kada svi očekuju da se sve riješi jednim potezom kao u filmovima, to u biti ne ide tako. Realnost je da je virus tu, njegove manifestacije se mijenjaju, on i mutira. Svakoga dana smo opremljeniji sa informacijama o njemu, o načinu kako se može spriječiti u njegovom širenju, ali za takve stvari treba vremena", rekao je.

Kazao je za N1 da će dolaskom sezonske gripe u rujnu, odnosno listopadu biti dodatno zakomplicirana stvar jer su simptomi slični kao i kod Covida-19, ali da mnoge tvrtke razvijaju testove gdje bi u jednoj reakciji mogle da otkriju prisustvo određenog virusa. Marjanović je također rekao kako vlasti u BiH ne bi trebalo da se plaše da određene mjere pooštre ukoliko bude znatno veći broj zaraženih.

"Nažalost, političkim odlukama nam se sprečava, odnosno nekome da, a nekome ne, da uđe u susjedne države, pa onda imate i odluku da Italija stavi BiH na crvenu listu a ne stavi Srbiju, i to nema veze s epidemiološkom situacijom nego sa politikom, naglasio je.

Marjanović je za N1 ponovio da virus postoji i da je opasnost. Također je naveo kako neke znanstvene činjenice mogu zazvučati opasno, ali to bi trebalo koristiti vladama da optimiziraju mjere kojima trebaju sačuvati jedno društvo.

"Kada donosite određene mjere za neku zemlju, imate političke i zdravstvene mjere. Zatvaranje neke granice je politička mjera. Uvođenje policijskog sata je politička mjera. Dobro je kada su takve mjere donesene na znanstvenim činjenicama. Vi svake godine u nekom periodu imate pozive na cjepljenje, posebno ugroženih skupina. Moj otac svake godine ide da se cjepi i to je prevencija. Cjepivo protiv gripe kruži desetljećima unutar populacije. Vjerujem da oni koji se inače cjepe, da će to i učiniti. Posebno bih predložio onima koji su u rizičnim grupama, prvenstveno zbog gripe. Da bi se požurilo da se cjepi populacija, ja bih tu još uvijek sačekao informacije što mi znanost kaže o tome. Ja bih prije poslušao doktora Lera, nego Vučića, i prije doktora Bakira Nakaša, nego nekoga predsjednika tročlanog Predsjedništva. Kada političar ili ministrar kaže sve ćemo cjepiti, a ne zna zbog čega, to je već problem", komentirao je Marjanović gostujući na N1.