Podijeli članak

Nakon nastupa poznatog bosanskohercegovačkog i hrvatskog glumca Emira Hadžihafizbegovića u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2', njegove izjave komentirao je predsjednik Vlade Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) i jedan od dopredsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u BiH Zdenko Ćosić.

Govoreći o nastupu, Ćosić je nazvao  Hadžihafizbegovićeve izjave "opasnim oblikom neonacizma" dodavši da je Hrvatima prihvatljiv "svaki Bošnjak kojeg će birati Bošnjaci".

Predsjednik županijske vlade je kazao i da je neprihvatljivo da se Hadžihafizbegović stavlja u "poziciju nadnaroda" određujući tako pet prihvatljivih Hrvata koje je spomenuo u emisiji.

Ćosić je u izjavi za Hrvatski medijski servis (HMS) dodao i da Hadžihafizbegović sve pokušava podrediti kultu države, u ovom slučaju su, dodaje Ćosić, ta država sam Hadžihafizbegović i njegova, kako je Ćosić naziva, nadnacija.

Podsjetimo, Hadžihafizbegović je dugogodišnji glumac poznat po nastupima u nizu filmova i serija iz domaće produkcije, a često u kolumnama i otvorenim pismima komentira političke događaje, obraćajući se bosanskohercegovačkim političarima.

Obnašao je i dužnost ministra u Ministarstvu kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo od 15. veljače 2007. do 12. siječnja 2009.

Prema navodima nekih hrvatskih medija u BiH, ovaj glumac svojevremeno je u odori HVO dolazio u Bihać, predstavljajući se tada tamošnjim Hrvatima kao prihvatljiv.

Nedavno je ovaj, "omiljeni zagrebački Bosanac", kako ga je nazvao proslavljeni hrvatski književnik iz BiH Josip Mlakić, ušao u sukob i s poznatim hrvatskim glazbenikom Markom Perkovićem Thompsonom kazavši da bi njegovu glazbu osudio i sam Isus.

U Stankovićevoj emisiji je Hadžihafizbegović, podsjetimo, branio i nekadašnjeg čelnika HOS-a Blaža Kraljevića nazvavši ga herojem.

"HOS je bio plemenita postrojba, UDBA je ubila Blaža Kraljevića, koji je heroj", kazao je Hadžihafizbegović.

Nazivanje Kraljevića herojem za Direktno je kratko komentirao Mario Karamatić, lider HSS-a u BiH koji je i sam svojevremeno bio pripadnih ove postrojbe.

"Kao i sve ove godine od početka devedesetih velikomuslimanski nacionalisti pričaju ono što toj politici odgovara u najboljoj maniri Udbinih operativaca filtrirajući činjenice kako žele. Ova teorija o ,"dobrom i patriotskom," HOS-u i "zločinačkom" HVO-u je stara muslimanska mantra koja recimo meni osobno, a bio sam pripadnik i HOS-a i HVO-a, a siguran sam i dominantnoj većini Hrvata u BiH, zvuči smiješno. Paradoksalno je da današnji muslimanski nacionalisti, kao gospodin Hadžihafizbegović koji je i sam na početku rata bio pripadnik HVO-a danas optužuje HVO za zločine u logoru Dretelj, logoru koji je formirao upravo HOS koji on toliko hvali, a zapovjednik istoga je bio gospodin Edin Buljubašić. Mislim kako ovaj primjer zorno razotkriva svu dvoličnost muslimansko-bošnjačke politike i pokazuje sve hrvatske zablude u odnosu prema muslimanima-Bošnjacima koje smo i mi, Hrvati u BiH, smatrali braćom dok nas nisu napali i pokušali istrijebiti", kategoričan je Karamatić.

Komentirajući Hadžihafizbegovićeve izjave u emisiji 'Nedjeljom u 2', novinar HMS-a Branimir Galić kazao je za Direktno kako se kroz zadnjih nekoliko godina u bošnjačkom javnom diskursu širi poprilična kroatofobija.

"Zadnjih godina možemo svjedočiti velikoj kroatofobiji kod jedne skupine javno prepoznatljivih Bošnjaka ili Bosanaca kako oni sami sebi vole tepati. Kroatofobija koju šire poprilično je nesnosnog smrada, a o samoj iracionalnosti i dvoličnosti iste najviše govori činjenica da takvim likovima niti u jednom trenutku ne smeta angažman u hrvatskim tvrtkama ili izdašne donacije koje dobivaju od raznih institucija Republike Hrvatske", kazao je Galić i dodao da se spomenute institucije ne trebaju voditi baš uvijek biblijskim metodama okretanja drugog obraza kad "netko od bošnjačkih nacionalista šamara hrvatske državljane u BiH".

Teze koje je Hadžihafizbegović iznio kod Stankovića pogubne su za državu BiH, a posebice za tamošnje Hrvate s obzirom na to da je neprihvatljivo da pripadnici drugog naroda određuju kriterije prihvatljivosti za hrvatske predstavnike u BiH.

Recept je to koji je svojevremeno Slobodan Milošević pokušao 'prodati' Albancima, a ishodi su, valjda, svima dobro poznati.