Podijeli članak

Zdravstvo moramo primjereno pozicionirati unutar društveno-političkog uređenja, to nastojimo uraditi kroz integriranu strategiji razvoja Federacije BiH koja se priprema. Zdravstvo se ne može promatrati odvojeno od cjelokupnog stanja u državi.

Financijska, ekonomska, gospodarstvena, kao i politička situacija utječu i na stanje u zdravstvu. Unatoč realnim problemima kvaliteta našeg zdravstvenog sustava je na zavidnoj razini, kazao je ministar zdravstva Federacije BiH dr. Vjekoslav Mandić.

Fokusirani smo na stabilizaciju i unapređenje financiranja sustava i uspjeli smo napraviti iskorake u tom pravcu. Transfer iz Proračuna FBiH za federalni Fond solidarnosti je povećan, i to za 2,5 milijuna KM što je omogućilo uvođenje novih lijekova na listi. Proširujemo i Listu lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja s novim lijekovima, naglašava ministar Mandić.

Kontinuirano radimo na tome da se stupanj usluga ne smanjuje, nego ih povećavamo. Potvrda visoke razine usluga koje pruža SKB Mostar je i potpisani Sporazum sa Republikom Hrvatskom o zbrinjavanju hitnih slučajeva s područja dvije županije u Hrvatskoj upravo u SKB-u Mostar, istaknuo je ministar Mandić koji je prije nekoliko dana tri bolnice u FBiH uručio opremu za EEG monitoring koja će pomoći oboljelima od epilepsije i Parkinsonove bolesti. 

Vlada FBiH na prijedlog ministarstva zdravstva usvojila i u Parlament uputila Zakon o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova. Njegovo usvajanje je temelj za daljnje aktivnosti oko saniranja dugova i reformi financiranja zdravstvenog sustava na području FBiH. Cilj nije samo financijska potpora, nego i otklanjanje uzroka nastalih dugovanja, postizanje stanja likvidnosti i solventnosti javnih zdravstvenih ustanova, kao i povećanja kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga, naglasio je ministar Mandić. 

Radimo i s međunarodnim partnerima. U okvru projekta sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a uz potporu Vlade Švicarske, 1.223 zdravstvena djelatnika iz obiteljske medicine su, između ostalog, educirana za standardizirane preventivne usluge u području procjene i upravljanja rizicima za kardiovaskularna oboljenja, te je pristup ovako standardiziraniom uslugama omogućen u 73 doma zdravlja u FBiH. 

I u narednim aktivnostima cilj nam je stabilizacija i unapređenje financiranja zdravstvenog sustava, postavljanju zdravstva u prioritet svih politika, te razvoju i unapređenju kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga na sve tri razine zdravstvene zaštite, istaknuo je dr. Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije BiH.