Podijeli članak

U Međugorju su u zajednici Cenacolo u petak boravile članice Udruge “Snaga žene” iz Tuzle. Riječ je o majkama Srebrenice, žrtvama rata koje su u ovom hodočasničkom mjestu boravile u sklopu terapije. 

Riječi dobrodošlice članicama je uputio međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je kazao kako je Međugorje mjesto gdje se Božja majka ukazala, a da su sve nazočne majke što je simolika ovog posjeta. 

Župnik je poželio ugodan boravak majkama Srebrenice u Međugorju i poželio da ponesu lijepu sliku i sjećanja iz Međugorja, piše Jabuka.tv

Branka Antić – Tauber, predsjednica Udruge “Snaga žene” kazala je kako ima puno razloga doći i posjetiti Međugorje. 

"Ovo je posebno mjesto u masi posjeta. Majke Srebrenice su preživjele velike traume tijekom rata. Među njima je veliki broj majki koje su izgubile svoje djecu ili i dalje traže svoju djecu i zbog toga dolazak Međugorju ima puni smisao. Na mjestu ukazanja Majke Božje dolaze majke svjedočeći svoje majčinstvo", istaknula je Anti - Tauber za portal Jabuka.tv dodajući kako su ovo sve majke koje su se našle u izbjegličkim kampovima. 

Tek od 2001. krenulo se s povratkom u Srebrenicu, a glavni cilj Udruge je pomoći majkama u traumatizaciji.  

"Nitko nije mogao vjerovati da će se par hrabrih žena vratiti u Srebrenicu, obnoviti svoje domove, socijalnu mrežu. Od 2001. pružamo psihosocijalnu i medicinsku brigu. Kasnije smo razvili pravno savjetovalište i ekonomsku podršku", ističe Antić – Tauber dodajući kako su pored Međugorja Majke Srebrenice posjetile niz gradova u BiH i zemljama okruženja. 

"Majke Srebrenice pokazuju da je ljubav svima nama potrebna. Ovdje u Međugorju smo svi djeca Majke Božje i na pravom smo mjestu gdje možemo osjetiti majčinsku ljubav. Pored Međugorja posjetili smo Vukovar, Rijeku, Grude, Mostar, Beograd… U svim krajevima smo posjetili sve vjerske zajednice. U Međugorju smo posjetili zajednicu Cenacolo. Bio je to jedan vrlo emotivan susret s osobama koje su iznijele osobna životna iskustva", kazala je. 

Udruga pruža psihološku, socijalnu, medicinsku, pedagošku i pravnu pomoć ženama, adolescenticama i djeci (izbjeglim, raseljenim, domicilnim licima i povratnicama) koji su pretrpjeli različita traumatska iskustva uslijed ratnih i poslijeratnih događanja u Bosni i Hercegovini.