Podijeli članak

Udruženje “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” ogorčeno je zbog oslobađajuće presude Goranu Sariću.

- Tu vijest majke Srebrenice primile su s velikim ogorčenjem. Nema (ljudske) pravde pa jedino što nam preostaje je da proklinjemo zločince i sve one koji sprečavaju njihovu osudu. Neka ih stigne Božja pravda zbog naše ubijene djece, što više da kažem - izjavila je Feni članica ovog udruženja Kada Hotić.

Goran Sarić oslobođen je prvostupanjskom presudom Suda Bosne i Hercegovine optužbi za genocid počinjen u Srebrenici.

Kako je obrazložio predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić, iz provedenih dokaza Sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih izvršitelja. 

Sarić, bivši zapovjednik Specijalne brigade policije, oslobođen je da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za ratni zločin u Srebrenici te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog pothvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

Sudsko vijeće nije moglo utvrditi ni da li je Sarić bio komandant štaba policijskih snaga Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a) Republike Srpske, konstatirano je.

Suđenje Goranu Sariću trajalo je oko četiri godine.