Podijeli članak

U ispovijesti za Srbiju Danas Senada Selimović, majka Sabine Selimović, austrijske tinejdžerke bosanskohercegovačkog porijekla, koja je pobjegla iz Europe da bi se pridružila Islamskoj državi, otkriva da je njena kćer živa.

"Sabina nije mrtva. Informacija o njenoj smrti koja se u medijima pojavila u medijima je laž", tvrdi Senada.

Samra (17) i Sabina (15) pobjegle su iz svojih domova 2014. i pridružile se džihadistima Islamske države.

"Samra je nagovorila moju kćer da ide sa njom u Siriju. Platila je Sabini avionsku kartu i odvela je od kuće da bi tamo imala prijateljicu. Međutim, ta informacija se do sada nije znala", kaže Senada i dodaje: "Sabina je tada bila dijete. Nikada nije spominjala da bi išla u Siriju. Nikada mi ni na kraj pameti nije bilo da će ona tamo otići."

Senada Salimović kaže da se tjedan dana nakon odlaska Sabine u Siriju čula sa njom, ali da iako je od toga prošlo četiri godine nije saznala šta je njena kćer preživjela.

"Moja kćer je za Siriju otišla 10.04.2014, a ja sam sutradan saznala gdje je otputovala. Nisam, međutim, znala ni u kojem je mjestu. Tjedan dana poslije njenog odlaska, javila mi se, ali mi nije rekla gdje se točno nalazi. Mislim da nije smjela da mi kaže. Iako je od njenog odlaska prošlo četiri godine, još uvijek ne znam šta je tamo sve preživjela, niti šta se s njom tamo događalo", priča majka djevojčice.

Prema pisanju medija, Samra i Sabina su po odlasku u Siriju bile prisiljene da se udaju se za borce Islamske države. Sabinina majka kaže da djevojčica nikada nije pričala o tome sa njom.

"O tome ne znam ništa, niti mi je Sabina nekada ispričala tako nešto."

Takođe, u austrijskim medijima pojavila se informacija da je djevojčica Sabina ubijena tijekom borbe u tadašnjem džihadističkom uporištu Raki. Njena mama Senada kaže da nikada nije povjerovala u tu priču i da nikada nije prestala da traži svoju kćer.

"Nisam povjerovala da je Sabina mrtva, ali mi je bilo teško kada su mediji napisali da je poginula. Teško mi je palo to što se netko na takav način igra sa tužnom sudbinom djece. To jako boli. Međutim, ja nikada nisam prestala da je tražim. Ona je moje dijete i normalno je da ću je uvijek tražiti."

Na pitanje zbog čega je tek sada riješila da progovori za medije, Sabinina mama kaže da je to zbog toga što želi da se zna istina o svemu.

"Neke stvari koje su iznesene nisu istina. Pisalo se da je neki Omerović kriv zato što su one otišle tamo. Međutim, to nije istina. Sabina je u Siriju otišla na Samrin nagovor", zaključuje Sabinina mama.