Podijeli članak

Majčino mlijeko je sigurno i ako je majka zaražena koronavirusom, on se dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su proveli stručnjaci s Odjela za neonatologiju sveučilišta u Torinu, a objavljeni su u ponedjeljak u stručnome časopisu Frontiers in Pediatrics.  

"Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus dojenjem ne prenosi s majke na bebu, što je vrlo važno saznanje", rekao je profesor David Lembo, ravnatelj sveučilišnog laboratorija za molekularnu virologiju Odjela za kliničke i biološke znanosti, koji je vodio istraživanje.

Majke pozitivne na covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera - koristile su maske za zaštitu lica, održavale su higijenu ruku te su redovito dezinficirale predmete koje su koristile. Nijedna beba nije oboljela od covida-19.

"Rezultati su poticajni i za majke i za zdravstvene radnike koji se brinu o zdravlju majki i djece", kazao je prof. Lembo. 

Istraživanje ide u prilog nedavnim preporukama WHO-a kojima se, čak i uz dosad dostupne limitirane informacije te uzimajući u obzir sve prednosti dojenja na imunosni sustav djeteta, ono savjetuje i covid-pozitivnim majkama", istaknuo je koordinator istraživanja i ravnatelj sveučilišne neonatologije u torinskoj bolnici Sant'Anna Enrico Bertino.

Prof. Lembo je istaknuo da se na torinskom sveučilištu već godinama istražuje antiviralno djelovanje majčinog mlijeka, dodavši da su otkriveni i neki njegovi novi aktivni sastojci koji novorođenče mogu zaštititi od virusnih infekcija. 

"Iz toga razloga, osim u posebnim slučajevima, dojenje je važan izvor zdravlja za novorođenče i iznimno je značajno za jačanje imuniteta bebe", zaključio je Lembo.