Podijeli članak

Mađarska vlada od ovog mjesecu vjenčanim parovima nudi zajam od 10 milijuna forinti (oko 30.590 eura), a koji neće morati vratiti ako na svijet donesu troje djece. Mogu ga potrošiti na što god žele i beskamatni je.

Naime, kao i mnoge druge države članice Europske unije, Mađarska pati od manjka radne snage, a radno sposobno stanovništvo napušta zemlju u potrazi za većim plaćama, prenosi Index.

Premijer Viktor Orban želi potaknuti rast stanovništva demografskom obnovom, a ne masovnim imigracijama.

"1.382.000 ljudi je ispunilo upitnik i izrazilo želju da Mađarska ostane zemlja Mađara i bude prijatelj obitelji", poručili su iz mađarskog Ureda za međunarodnu komunikaciju za Euronews.

Dok je prosječna stopa fertiliteta u Europskoj uniji 1,59, u Mađarskoj ona iznosi 1,48, objavio je Eurostat.

Zajam koji Mađarska nudi dio je Akcijskog plana zaštite obitelji Viktora Orbana. Program se sastoji od sedam točaka i planira se 4,8 posto BDP-a izdvojiti za potpore obiteljima i poticanje rađanja.

Ostale točke programa uključuju potpore kupnjama kućanskih potrepština, subvencije za automobile za veće obitelji i doživotno oslobađanje plaćanja poreza na dohodak žena koje su odgojile najmanje četvero djece.

Parovi koji žele zajam moraju ispuniti nekoliko uvjeta: moraju biti u braku, jednom od njih to mora biti prvi brak, supruga mora imati između 18 i 40 godina te jedan od njih mora 180 dana plaćati socijalne doprinose Mađarskoj.

Ako par ili ne rodi dijete u pet godina ili se razvede, sve ono što su posudili moraju vratiti za četiri mjeseca (120 dana). Oslobođeni su vraćanja zajma jedino ako prilože medicinsko pojašnjenje o preprekama zbog kojih nisu mogli roditi dijete.

Od pokretanja ovog programa, od 1. do 15. srpnja 2400 obitelji podnijelo je zahtjev za kredit, a 14 tisuća obitelji je iskazalo interes za neki drugi element Akcijskog plana.

"Prvi tjedni od uvođenja programa su ispunili očekivanja", poručili su.