Podijeli članak

Tagovi

Kad se na RTL-u odvrti zadnja epizoda Šeherezade, odnosno sapunice “1001 noć”, bilo koja domaća televizija koja u tom trenutku u džepu bude imala spremnu neku novu tursku sapunicu bit će na konju, piše Jutarnji list.

Može se očekivati da su domaće televizije dovoljno dalekovidne te da su već počele “čeprkati” po turskoj “sapuničarskoj” produkciji i da su pronašle neki dragulj koji će im osigurati gledanost i popularnost kakvu je RTL uspio priskrbiti ljubavnom pričom Šeherezade i Onura.

Sapunica koja bi na ovim prostorima svakome mogla donijeti hrpetinu gledatelja sigurno je “Gumus”, što na hrvatskom znači srebro. U arapskim zemljama se emitirala pod nazivom Noor, kako se zove glavni ženski lik u seriji, a koju glumi Songül Öden, najpopularnija turska glumica kurdskih korijena.

OBN je prvi u regiji otkupio baš ovu sapunicu unatoč histeriji oko “1001 noći” i već je neko vrijeme emitira. Zanimljivo je da je već u drugom tjednu prikazivanja Gumus na OBN-u doslovce potukao “1001 noć”.

“Gumus” zapravo nije sapunica, nego fenomen koji je zahvatio ne samo Tursku nego cijeli arapski svijet, a kako je veiko ludilo za njim bilo, potvrđuje i činjenica da su na kraju o sapunici pisale i novine poput Guardiana, Telegrapha i New York Timesa.

Premda radnja sapunice nije ništa neviđeno ni novo, “Gumus” je u arapskim zemljama svaki dan gledalo više od četiri miliona gledatelja, a posljednju epizodu vidjelo je - 85 milijuna gledatelja, što je jedan od rekorda u povijesti televizije.

Priča “Gumusa” vrti se oko mladih supružnika Muhannada i Noor. Iako je njihov brak dogovorio Muhannadov djed, sve ostalo što se događa u seriji nimalo ne podsjeća na nekad krutu arapsku tradiciju. Nijedan lik u seriji nimalo se ne razlikuje od likova kakve možemo vidjeti u zapadnjačkoj filmskoj produkciji, no to su hrvatski gledatelji već imali priliku primijetiti u “1001 noći”. Noor i Muhannad su ravnopravni supružnici, a Muhannad svoju suprugu Noor podržava u njenoj karijeri modne dizajnerice.

I dok su svi gledatelji zapadno od Turske to prihvatili kao nešto normalno, za arapske gledatelje to je bila velika novost. Upravo zbog takvog pristupa, koji se uvelike razlikovao od filmova i serija na koje su gledatelji na istoku dotad bili navikli, “Gumus”, a kasnije i “1001 noć” stekli su veliku popularnost. No, bilo je, naravno, i onih koji nisu blagonaklono gledali na žene koje se zabavljaju u klubovima, piju vino, ljube se na javnim mjestima i hodaju bez marame preko glave.

Ekstremniji islamisti te neki visoki pripadnici vjerskih zajednica pozivali su gledatelje na bojkot serije, međutim, kada je dosegnula vrhunac gledanosti u Saudijskoj Arabiji, više niko nije mogao utjecati na gledatelje i uvjeriti ih da seriju ne bi trebali ili smjeli gledati.

“Gumus” se prvo prikazivao u Turskoj, od 2005. do 2007. Gledanost je, naravno, bila golema, a glavni glumci bili su mlade zvijezde, Songül Öden kao Noor te K¦vanç Tatl¦tug, koji glumi njenog supruga Muhannada. K¦vanç Tatl¦tug je i prije “Gumusa” glumio u nekoliko sapunica, a prije nego što je zagazio u glumačke vode, bavio se manekenstvom, a inače ga zovu “Brad Pitt s istoka”.

Serija je već nakon prve epizode postigla takvu gledanost da su MBC i Showtime Arabia pokrenuli TV program koji se plaća, koji 24 sata dnevno vrti epizode serije i sav materijal vezan uz seriju. Ovisnici o seriji postali su milijuni gledatelja pa MBC uskoro snima film prema sapunici. A kada je emitiranje sapunice na srednjem istoku završeno prošle godine, 30. kolovoza pred malim ekranima okupilo se 85 milijuna gledatelja koji su htjeli vidjeti kako je završila ljubavna priča između Noor i Muhannada.

U posljednjoj epizodi radnja se događala u budućnosti, 13 godina unaprijed, tako da su gledatelji vidjeli omiljene likove kao malo starije, no glavno je bilo da je sve dobro završilo. Ne treba, naravno, ni spominjati da su “Gumus”, a onda i još neke turske sapunice potpuno promijenile istočnjačku televizijsku kulturu i sliku, koja sve manje konzumira meksičke sapunice, koje po kulturološkom i društvenom kontekstu nikako ne mogu parirati turskim serijama. U vrijeme kada se “Gumus” emitirao, na cijelom se istoku djeci počelo davati imena Noor i Muhannad.

I na kraju, broj turista iz Saudijske Arabije, Emirata i ostalih arapskih zemalja koji su ove godine posjetili Tursku povećao se za 33 posto, što je njihov najveći broj u Turskoj do sada. Naravno, u žarištu su luksuzne vile pokraj Bospora u kojima žive zvijezde sapunice “Gumus”, piše Jutarnji list.