Podijeli članak

Ministar unutrarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas Srni da je poznato da je iz BiH na strana ratišta otišlo najviše džihadista po glavi stanovnika nego iz bilo koje druge europske zemlje i da njihov povratak sigurno neće biti dobar za BiH.

."Znamo da ih se stotine, nadam se da je utvrđeno točno da su to državljani BiH, uglavnom nalaze u kampovima u Siriji, gdje su zarobljeni i razoružani i čekaju povratak u BiH. Njihov povratak sigurno neće biti dobra stvar za BiH", ocijenio je Lukač upitan da rokomentira izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH "tempirana bomba" koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava se sa problemom povratka džihadista.

Lukač je ukazao da je riječ o ljudima koji su otišli da ratuju ne samo zbog novca, već zbog ideologije.

Zbog toga, upozorava on, ne može se očekivati da se oni ovdje ponašaju normalno i da prekinu sa svojim aktivnostima, jer je riječ o osobama koje se vraćaju iz borbenih dejstava i pripadnicima terorističkih organizacija.

"Oni će sigurno pokušati da oko sebe okupljaju nove, mlade sljedbenike koji u njima vide heroje. Znamo da u BiH i sada postoje desetine paradžemata koji nisu pod kontrolom države - oni žive po svojim zakonima i običajima, ne priznaju zakone BiH. Sve su to podaci koje imaju upravo i europski lideri koji su više puta do sada pričali o BiH po pitanju opasnosti koja može da dođe iz nje.

On je pojasnio da ta opasnost podrazumijeva pitanja džihad-ratnika, vehabijskog pokreta, odnosno svih tih ljudi koji su radikalno nastrojeni i uglavnom je riječ o islamskom ekstremizmu na šta je Makron i upozorio.

"Moramo da obratimo pažnju na te izjave. Ovo nije prvi put jer je već više euvropskih lidera pričalo o BiH i problemu radikalizma koji može doći. Islamski ekstremizam je opasan ne samo za zemlje u okruženju, već za cijelu Evropu", poručio je Lukač.

Ministar unutrarnjih poslova je podsjetio da su se u proteklim godinama na europskom tlu dogodili mnogi teroristički napadi od kojih su mnogi bili vezani za BiH - ili su sudjelovala lica iz BiH ili su lica koja su imali veze sa BiH ili je korišteno oružje ili eksplozivi iz BiH.

"To su informacije koje službe posjeduju i na osnovu toga se prave analize i dolazi se do ovakvih zaključaka da BiH postaje tempirana bomba koja može da bude opasnost za cijelu Europu", ukazao je Lukač, prenose Nzavisne.