Podijeli članak

Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH, iako je bilo planirano, u ponedjeljak nije razmatrao dokumentaciju osam kandidata za novog direktora Federalne uprave policije.

Naime, uoči početka sjednice tri člana NO-a koji dolaze iz pravosuđa – tužitelji Mirko Miličević i Zdenko Kovač, te sudac Branimir Orašanin – informirali su Odbor o novonastaloj situaciji nakon što je VSTV-ov Izmijenjeni i dopunjeni Kodeks o sudskoj i tužiteljskoj etici stupio na snagu.

Nezavisni odbor primio je i pismenu ostavku direktora FUP-a Dragana Lukača, zaključno s 28. siječnjom 2019. Lukač je dva mandata bio na čelu FUP-a. Njemu je čak prije pet godina prestao status policijskoga službenika, a krajem 2018. je napunio 45 godina radnoga staža. Lukač je od prošlog ljeta najavljivao povlačenje s mjesta direktora, javlja Oslobođenje.

Izmjene i dopune Kodeksa, između ostalog, propisuju da nositelji pravosudnih funkcija ne mogu biti članovi radnih tijela koja se bave izborom ili razrješenjem policijskih čelnika.

Tražit ćemo mišljenje VSTV-a o novonastaloj situaciji, a po dobivanju stava Nezavisni odbor će nastaviti sjednicu, kazao je Sead Bardak, predsjednik NO, Oslobođenju.

Nezavisni odbor zaključio je da ne želi uraditi ništa mimo propisa, stoga prije nastavka bilo kakvih poslova želi biti upoznat s mišljenjem VSTV-a.

Podsjetimo da su se na natječaj za novog direktora FUP-a prijavili Zoran Galić, sadašnji direktor GPBiH, Milan Galić, ravnatelj policije MUP-a ŽZH, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda GP Jug, Ensad Korman, bivši zamjenik direktora FUP-a, Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformirane policije FUP-a, Ivica Bošnjak, sadašnji zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ljuban Frljić, šef Operativnog centra MUP-a SBŽ-a i Mustafa Hajrulahović, inspektor FUP-a.