Podijeli članak

Za razliku od drugih vrsta voća, čiji je urod potpuno podbacio, prinosi lubenice i dinje u Sanskom Mostu dostižu rekordne brojke. U Zemljoradničkoj zadruzi "Agrisan", koja je najveći proizvođač ovih kultura na području ove općine, kažu kako berba traje već tjednima i da će ukupan urod ove godine iznositi preko stotinu tona. 

Posebno ističu kvalitetu plodova koji je vrhunski, kao i veličinu proizvedenih lubenica s obzirom na to da veliki broj plodova teži dvadeset, pa i više kilograma. 

"Ne pamtimo plodonosniju godinu, iako je početak bio težak, s obzirom na to da su poplave u svibnju potpuno uništile prve zasade. Ipak, to se kasnije pokazalo kao pun pogodak, jer je zemljište bilo puno vlage, a temperature idealne za razvoj i rast lubenice i dinje", kaže Fehim Hadžiahmetović, rukovoditelj sektora proizvodnje u spomenutoj zadruzi, pišu Nezavisne novine.  

Hadžiahmetović objašnjava kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno osigurati niz uvjeta počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda. 

Osim toga, neophodan je kvalitetan sustav navodnjavanja, a on je riješen blizinom rijeke Sane, gdje spomenuta zadruga posjeduje vlastito zemljište. 

Hadžiahmetović dodaje kako su rezultat kvalitetnog rada lubenica i dinja izuzetnog ukusa i slatkoće, osvježavajuće delicije tijekom vrelih ljetnih dana.