Podijeli članak

Akcija “Sirano”, u kojoj su uhićeni banjalučki inspektori za gospodarstveni kriminal Nenad Grujić i Jelena Florjan, svrstana je u jednu od najkompliciranih akcija koju je do danas proveo MUP Republike Srpske.

Detalje ove akcije ekskluzivno otkriva Srpskainfo.

Nakon što je svoj problem koji je imao s inspektorima izložio direktor Srednjoškolskog doma u Banja Luci Branislav Vidić, krenulo se u realizaciju akcije. Problem koji se javio odmah u startu bio je što je Grujić bio posebno upoznat sa gotovo svim raspoloživim službenim vozilima koja je koristio MUP, kao i sa inspektorima koji su radili.

Drugi problem bio je na koji način pripremiti Vidića, koji nije imao nikakvog iskustva u policijskim poslovima, a posebno ne u ulozi insajdera, koja je jako osjetljiva.

"Vidić je u rekordnom vremenu bio upoznat sa svim mogućim, nama poznatim, događajima koji mogu uslijediti u kritičnom razdoblju, koji se odnosio na predaju označenih novčanica. Ono što stvarno treba istaknuti je da se čovjek u svemu ponio kao pravi profesionalac", objasnio je izvor Srpskainfo iz istrage.

Vidić je tako, pored ozvučenja, bio “naoružan” i skrivenom kamerom kojom je sve vrijeme snimao inspektore, a da oni uopće nisu imali predstavu što se događa.

Na dan uhićenja, akcija “Sirano” djelovala je kao dobro režirana scena iz akcijskih filmova.

"Vidit ću je predan novac, točnije 20.000 maraka s označenim novčanicama. Skrenuta mu je pažnja što se sve može dogoditi kada preda novac. Cijeli teren oko restorana “Sirano” je snimljen detaljno. Znalo se točno kada je parking u neposrednoj blizini popunjen, a kada se na njemu može naći parking mjesto", otkrio je izvor Srpskainfo iz MUP Republike Srpske.

Nekoliko inspektora u civilu glumilo je obične prolaznike, vozila su bila u blizini, ali tako da ih Grujić ne primjeti.

"Vidić je u točno naznačeno vrijeme, odnosno u jutarnjim satima došao automobilom na parking, a kako bi bili sigurni da će pronaći mjesto, privatno vozilo inspektora bilo je već ranije parkirano na njemu", otkrio je izvor Srpskainfo.

Kada je Vidić došao svojim automobilom, nekoliko sekundi prije inspektor je izvezao svoj automobil da se Vidić može nesmetano parkirati. Ubrzo se pojavilo i vozilo Grujića. Uslijedili su napeti trenuci, jer nitko nije znao kako će reagirati na prvom mjestu, Vidić, koji je na sebi imao brojnu aparaturu u cilju snimanja osumnjičenog, te na kraju kako će reagirati Grujić, inače nagrađivani inspektor Policijske uprave Banja Luka.

"Dogovoreni su najsitniji detalji, gdje da Vidić ide ukoliko ne bude predao novac, a kako da se ponaša kada konačno preda novac i Grujić ga uzme. Ono što je bio mogući problem jeste što kada Grujić predloži da nakon uzimanja novca Vidiću kaže da se odvezu dalje", objasnio je izvor Srpskainfo.

Dolazak Vidića do automobila osumnjičenog i predaja vrećice sa 20.000 KM trajala je relativno kratko, a zatim se dogodilo ono što su istražitelji naveli kao teži scenarij.

"Nakon što je Vidić predao vrećicu s novcem pokušao je izaći iz automobila, ali mu je Grujić rekao da ne mrda, te da bi se trebali provozati. U ovoj situaciji bila je jako bitna reakcija Vidića, jer kao što je poznato, to nije čovjek koji se školovao za ovakve zadatke. Panika je najgori neprijatelj u ovakvim situacijama, ali je Vidić to sve ipak stoički podnio", otkrio je izvor iz istrage.

U trenutku kada je inspektor Grujić rekao da se on i Vidić ipak trebaju “malo provozati” reakcija istražitelja u drugom automobilu bila je vrhunska.

Naime, kada su istražitelji “čuli”, zahvaljujući prisluškivanju, što namjerava Grujić, jedan od njih se dovezao iza automobila osumnjičenog i za Oskara odglumio nestručnog vozača, koji ne zna gdje bi sa svojim autom.

"Grujića je to malo izbacilo iz ritma, pa je Vidić izašao iz njegovog vozila", dodao je izvor Srpskainfo.

Ono što se događa u narednim sekundama bilo je poput već spomenutih scena iz akcijskih filmova.

Policijska vozila, civilna vozila, “civili” koji su mirno šetali ispred “Sirana” gotovo istovremeno su krenuli prema automobilu Grujića i uhitili inspektora Policijske uprave Banja Luka.

Međutim, za junaka Vidića tu nije bio kraj dana, koji vjerojatno dok je živ neće zaboraviti.
 
"Nakon uhićenja Grujića, direktor Srednjoškolskog doma je trebao otići u prostorije Policijske uprave Banja Luka, gdje ga je čekala Jelena Florjan, kako bi uzela izjavu od njega i tako završili sve oko napakovane istrage", otkrio je izvor iz istrage.

Vidić nakon svega odlazi u PU Banja Luka, u ured i daje izjavu. Točnije, Florjan je otkucala veći dio izjave, a Vidić nekoliko svojih rečenica.

Sve to vrijeme istražitelji su u uredima pored i čekaj znak da uhite Florjan. Napetost je bila na vrhuncu kada je Florjan postala sumnjičava, jer se već uhićeni Grujić nije javljao na njene pozive, a posebno kada su se ispred Policijske uprave Banja Luka začule sirene policijskih vozila koji su dovozili uhićeni u potpuno drugoj akciji.

Na kraju je uhićen i Florjan, a Vidić je konačno mogao otići kući.