Podijeli članak

Londonski sud danas je osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu izrekao presudu od pedeset tjedana zatvorske kazne, zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu iz 2012. godine.

Suci koji su radile na slučaju odbacile su tvrdnju da je Assange već dovoljno kažnjen jer je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je do 11. travnja ove godine uživao azil.

"Odbacujem argument da ste već živjeli u zatvorskim uvjerima", rekao je sudac, prenosi Al Jazeera Balkans.

Assange je pred Southwark Crown sud došao sa stisnutim pesnicama, iako je bio suočen sa maksimalnom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine.

Sudac je na ranijem saslušanju rekao da prijestup 47-godišnjeg Assangea „zaslužuje maksimalnu kaznu“.

U četvrtak, Assangea čeka odvojeno sudsko saslušanje u vezi zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država za izručenje, po optužnici za zavjeru i hakerski upad u računalni sustav Pentagona.

Assange je od 2012. godine bio u azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, ali su vlasti iz Quita 11. travnja odlučile da ga ukinu. Tada ga je britanska policija uhitila, nakon poziva iz ambasade i obavještenja da mu južnoamerička država više ne pruža zaštitu.

Australski državljanin potom je uhićen zbog kršenja uvjetne kazne.

Assange je taj prekršaj načinio 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje se tereti za navodni seksualni napad.

U međuvremenu, američke vlasti su ga optužile za hakiranje i pomaganje „zviždaču“ Chelsea Manning, za što, kako tvrde, može dobiti petogodišnju zatvorsku kaznu.

Urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafsson tvrdi da bi Assangea, po eventualnom izručenju SAD-u mogle dočekati nove točke optužnice.

Svatko tko želi slobodu medija, morao bi razmotriti posljedice ovog slučaja. Ukoliko se novinar izruči SAD-u, onda nijedan novinar više neće biti siguran“, rekao je on.