Podijeli članak

U Hrvatskoj se u veljači pojavio slučaj trihineloze uzrokovane zaraženim mesom. 

O tome u Ministarstvu poljoprivrede šute, no za slučaj znaju stanovnici Knina i okolice, gdje se u veljači cijela jedna obitelj zarazila trihinelozom, opasnom bolesti koja nastaje konzumiranjem zaraženog mesa, najčešće svinjetine.

Troje članova obitelji iz Knina zarazilo se trihinelozom

Index je razgovarao s 30-godišnjim Markom Batićem, članom spomenute obitelji koji je zbog bolesti uzrokovane trihinelom u mesu proveo gotovo mjesec dana po bolnicama. 

"Prvo sam u Kninu ležao na internom odjelu, mislili su da je gripa. Onda sam prebačen u Šibenik na zaraznu, gdje sam proveo nešto više od tjedan dana. Sve skupa sam u bolnici bio preko 20 dana, skoro cijeli drugi mjesec. Majka i brat su ležali sa mnom u sobi. Bili smo u bolnici sve dok se nalazi nisu malo popravili", priča Marko Batić koji se s majkom i bratom zarazio trihinelozom. 

On radi kao medicinski tehničar u Zavodu za hitnu medicinu šibensko-kninske županije i kaže kako je odmah sumnjao da nije riječ o gripi. 

"Cijeli sam bio natekao, 20 kila sam smršavio. Ako parazit dođe u srce, nastupa smrt"

"Ja sam cijeli bio natekao kao da su me pčele izbole, smršavio sam u bolnici 20 kila, bio sam kao leš. Prijatelji me nisu mogli prepoznati. Ležao sam bolnici u Kninu oko tjedan dana. Sedam dana sam imao temperaturu 41, to je temperatura od koje djeca umiru kad je imaju toliko dugo. Majci su mi počeli oticati kapci, imali smo strašne bolove u mišićima. Taj parazit koji je ušao se hvata na mišiće. Još uvijek pijem šaku tableta ujutro i šaku tableta navečer. Glavna nuspojava trihineloze su kardiološki problemi. Sad kada uzimam terapiju on je začahuren, ali kada je ne bih uzimao, on bi se aktivirao i preko krvi došao u srce, a tada nastupa smrt", priča uznemireno za Index Marko Batić, žrtva zaraženog mesa.

Kupili su ga, kako priča, u lokalnoj mesnici, no ne smije puno govoriti o tome zbog istrage policije i DORH-a, koja je, kaže, u tijeku. 

"U veterinarskoj stanici je potvrđena trihinela. Meso su odnijeli, ne znamo gdje"

"Mi smo meso kupili u mesnici Miletić. Ja sam još iz bolnice nazvao vlasnika te mesnice, a onda je on i mene zvao da provjeri kako sam. U sve se sad upetljala policija. Zasad je tek podignuta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja. U veterinarskoj stanici je potvrđena trihinela u mesu koje smo mi konzumirali. Nakon toga je došla iz Zagreba inspekcija i uzeli su sve meso. Navodno su ga vozili u Vinkovce, ali mi ne znamo ništa o tome gdje je završilo i što je poduzeto", kaže Batić. 

Meso su, priča, držali kod njegova djeda, u selu Potkonju udaljenom pet minuta vožnje od Knina. Radi se o panceti, kobasicama i pečenici. Meso su tamo i držali, a onda su ga i konzumirali. 

Dodaje kako se, nakon što se priča pročula, javila još jedna obitelj.

"Javila se još jedna obitelj. I oni su meso kupili u istoj mesnici, isto je zaraženo"

"Oni su iz našeg slučaja čuli za to. Iz znatiželje su valjda odnijeli svoje meso koje su kupili u istoj mesnici, ali ga nisu još konzumirali. I u tom mesu je nađena trihinela. Imaju pečat da je to meso ispravno. Mi sumnjamo da je neki veterinarski inspektor lupio pečat na riječ, da nije meso ni provjerio", priča Marko Botić pa zastaje.

Još uvijek ne može vjerovati da se ovo dogodilo njegov obitelji. Kaže kako je s majkom i bratom prošao kalvariju, a još može biti i sretan što nije i gore prošao. 

"Trihinele nije u našoj županiji bilo 15 godina i sad se pojavi u našoj obitelji. Jedva smo preživjeli", ispričao je Kninjanin Marko Batić za Index.

No, Ministarstvo poljoprivrede sve zataškava.

Ministarstvo sve zataškava

Ministarstvo je Telegramu na upit je li ove godine otkriveno postojanje trihineloze u svježem mesu ili mesnim proizvodima u nekoj od klaonica ili mesnica odgovorilo da ”u mesnicama i klaonicama u 2019. godini nije utvrđen niti jedan pozitivan nalaz na trihinelozu”. Uz to, dodali su ”svaka svinja mora se pregledati na trihinelu, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2019. godini i Naredbi o obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda Trichinella spp. kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu”.

Ministarstvo poljoprivrede, dakle, tvrdi da od početka godine do kraja travnja ni u jednoj mesnici ili klaonici u Hrvatskoj nije pronađena trihinela, iako je u zapisniku o uzorkovanju, od 27. veljače ove godine koji je obavila Veterinarska ambulanta Knin, s potpisom dvojice viših veterinarskih inspektora Miljenka Jurjevića i Dragutina Premzla, vidljivo kako je sumnjivo meso također pronađeno i u Kninu, pored slučaja u Potkonju, gdje je kod tri člana jedne obitelji utvrđena prisutnost trihinele.