Podijeli članak

Po društvenim mrežama već nekoliko tjedana kruži recept za sasvim poseban čokoladni kolač… Jedna blogerica tvrdi da ima recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu – a ima tek nekoliko sastojaka.

A među njima su dvije tajne namirnice zbog kojih je taj kolač toliko savršen. Već sada među korisnicima Instagrama i TikTok-a kruži priča kako je to doista najbolji čokoladni kolač na svijetu. Otkrit ćemo ti te tajne sastojke…

1. Ocat 

Ocat je prirodni katalizator koji reagira s praškom za pecivo tako da oslobađa ugljični dioksid. Zadržat će u kolaču mjehuriće te će se zato kolač fino dići i imat će „zračne komore“. Rezultat: supermekano i pahuljasto tijesto. 

2. Kava 

Kava ili espresso sjajno se slažu s čokoladom, a gorkasta aroma dodatno naglašava ukus čokolade. Dakle, kako bi dodatno aromatizirala čokoladu u kolaču, stavi malo kave u tijesto. 

Sastojci 

• 240 ml mlijeka
• 1 žličica octa
• 180 ml ulja od repice 
• 2 jaja
• 200 g smeđeg šećera
• 65 g šećera u prahu 
• 130 g brašna 
• 90 g nezaslađenog kakaa u prahu 
• 1 žlica praška za pecivo
• 1 žličica soli 
• 120 ml kuhane kave 

Priprema 

1. Pomiješaj mlijeko i ocat te ostavi da odstoji pet minuta. 

2. Dodaj ulje od repice, jaja, smeđi šećer i šećer u prahu te sve dobro pomiješaj s pomoću pjenjače. 

3. Dodaj mješavini kroz sito brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol te dobro umiješaj da nastane gusta masa bez grudica. 

4. Zatim dodaj kavu te također umiješaj. 

5. Prelij tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 50 do 60 minuta. Prije uživanja ostavi da kolač da se ohladi.