Podijeli članak

Veličanstvena Lindsey Vonn otišla je sa stilom. U posljednjoj utrci karijere najtrofejnija skijašica u povijesti Svjetskoga kupa osvojila je broncu u spustu na Svjetskom prvenstvu u Areu.

Do zlata nije mogla, Slovenka Ilka Štuhec opet je bila briljantna i obranila spustaško zlato s 23 stotinke ispred Švicarke Corinne Suter, a 49 ispred Vonn.

"Bio je savršen dan za spust. Dala sam baš sve od sebe, to je sve što sam željela danas učiniti. Moram priznati da sam bila nervozna, vjerojatno više nego ikad u životu. Željela sam snažno završiti, ali teško mi je bilo kontrolirati živce, a nikad s tim nisam imala problema. Samo sam sretna što sam stigla do cilja. Sigurno. Moj dečko i obitelj su sretni", rekla je emotivna Amerikanka poslije utrke.

Kad je prošla cilje, podignula je ruke, naklonila se i zagrlila švedsku legendu Ingemara Stenmarka, jedinog čovjeka s više pobjeda u Svjetskom kupu od nje.

"Sve što imam ostavila sam na toj padini. Ništa nije ostalo. Voljela bih da jest, ali danas nije tužan dan. Danas mogu zahvaliti svima koji subili uz mene."

Vonn ima 34 godine, više od pola života je u profesionalnom skijanju. Iako je pobjeđivala i u tehničkim disciplinama, spust je uvijek bio njen "domaći teren", više od polovice pobjeda u Svjetskom kupu - 43 od 82 - ostvarila je baš u najbržoj i najopasnijoj disciplini. Bilo je tu padova, ozljeda, lomova, operacija.

"Tijelo mi je razbijeno i ne može se popraviti", slikovito je rekla najavljujući oproštaj. Dva je tjedna razbijala glavu, hoće li, neće li, pa 1. veljače konačno prelomila.

"Bila mi je to najteža odluka u životu, ali moram prihvatiti to da ne mogu nastaviti sa skijanjem."

Pokušala je još jedanput, iako su mnogi mislili da neće i nitko joj ne bi zamjerio nakon pada u superveleslalomu samo nekoliko dana ranije. Pošteno je natukla stražnjicu i podijelila njenu sliku sa svijetom. Masnica, natučena rebra i ukočen vrat nisu je mogli zaustaviti da se spusti još jedanput. Nije mogla otići s padom. Nije morala ni s medaljom, ali ne bi to bila Lindsey...

A baš je ta fotografija sa spuštenim hlačama i najbolje govori o Lindsey. Uvijek je voljela koketirati i hvaliti se izgledom. Ništa neobično, kad joj na njemu žene zavide, a muškarci uzdišu. Da nije tako, ne bi ni bila baš tolika zvijezda.

Osam svjetskih medalja, od kojih dvije zlatne, te tri olimpijske, uz spustaško zlato iz Vancouvera, njena su bilanca s velikih natjecanja. Osvajala je medalje, ali i srca navijača.

Bronca je adekvatan oproštaj. Ilka je trenutačno bolja. Ta 28-godišnja Slovenka na drugom SP-u zaredom uzela je zlato. Možda će ih biti još, možda će zamijeniti Lindsey kao kraljica brzinskih disciplina, ali ne i zauzeti status koji je Amerikanka imala u skijaškom svijetu.

SP skijanje, spust (Ž):
 1. Ilka Štuhec (Slo)        1:01.74
 2. Corinne Suter (Švi)        +0.23
 3. Lindsey Vonn (SAD)         +0.49
 4. Stephanie Venier (Aut)     +0.53
 5. Ragnhild Mowinckel (Nor)   +0.59
 6. Nicol Delago (Ita)         +0.62
 7. Ramona Siebenhofer (Aut)   +0.64
 8. Lara Gut-Behrami (Švi)     +0.78
 9. Nicole Schmidhofer (Aut)   +0.81
   Tamara Tippler (Aut)        +0.81
11. Viktoria Rebensburg (Njem) +0.82
12. Michaela Wenig (Njem)      +0.90
13. Kira Weidle (Njem)         +0.94 
14. Nadia Fanchini (Ita)       +1.00
15. Sofia Goggia (Ita)         +1.02