Podijeli članak

Liječnik specijalizant ortopedije u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Nenad Šaponjić (37), koji je prebolio koronavirus, rekao je da se zarazio na poslu i da mu se za svega nekoliko dana zdravstveno stanje toliko pogoršalo da samostalno nije mogao ni da se okrene u krevetu, zbog čega je u nekim trenucima mislio da neće preživjeti.

Šaponjić je Srni ispričao da su mu se prvi simptomi javili u vidu glavobolje 17. srpnja i da na to nije obraćao pažnju, jer ga glava veoma često boli, da bi već dan kasnije dobio povišenu temperaturu, nakon čega je posumnjao da je zaražen budući da je u tom trenutku nekoliko njegovih kolega već bilo oboljelo od koronavirusa.

- Krenulo je sa temperaturom koja je varirala, ali se pela i do 40 stupnjeva. Testirao sam se 20. srpnja i u tom trenutku, osim temperature i malaksalosti, nisam imao nikakve druge tegobe. Kada sam tri dana kasnije dobio pozitivan nalaz, na savjet liječnika legao sam u bolnicu i krenuo sa terapijom - naveo je Šaponjić.

On je dodao da je prvi RTG snimak pluća, koji je urađen 24. srpnja, bio "čist", što su potvrdili i radiolozi i pulmolozi u Bolnici "Srbija".

- Tegobe su se produbljivale, stanje mi se pogoršavalo u smislu povećane temperature, malaksalosti, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, kao i nedostaka daha, plitkog disanja, brzog zamaranja. Bila je to jedna opća nemoć, koja je na kraju dovela do tog trenutka da nisam imao snage da sjedim, hodam, čak ni da se samostalno obučem - naglasio je Šaponjić.

On je naveo da ni u jednom trenutku nije izgubio čulo mirisa i ukusa.

- Zbog pogoršanog stanja ponovljena mi je snimka pluća, koji je pokazao drastično pogoršanje, zbog čega sam u nedjelju, 26. srpnja, u večernjim satima hitno prebačen na liječenje na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci. Smješten sam na odjeljenje intenzivne njege, gdje me je primio liječnik Marko Pekija, koji je, nažalost, kasnije preminuo od posljedica zaraze koronavirusom - ispričao je Šaponjić.

On je dodao da se tokom boravka na Odjeljenju intenzivne njege UKC-a RS najviše plašio respiratornih tegoba i da će doći u situaciju da bude intubiran (prikopčan na respirator), pošto to najčešće dovodi do smrtnog ishoda, ali je u njegovom slučaju bila dovoljna kiseonička terapija.

- Kasnije sam prebačen na Kliniku za infektivne bolesti u Banjoj Luci, gdje sam čekao laboratorijske nalaze i da primim imunomodulatornu terapiju. Bio sam strašno loše, teško sam disao, osjećao sam opću slabost, potpuno sam izgubio apetit. Došao sam u situaciju da nisam mogao da se okrenem u krevetu, a svaka izgovorena rečenica mi je predstavljala ogroman napor - priča Šaponjić.

Šaponjić navodi da je u tim trenutcima mislio da neće preživjeti, ali da zbog teškog stanja u kojem se nalazio uglavnom nije ni bio svjestan situacije.

On je istaknuo da mu se zdravstveno stanje počelo popravljati već poslije prve primljene imunomodulatorne terapije.