Podijeli članak

Na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ je uspješno obavljen i četvrti porod trudnice pozitivne na koronavirus. 

S obzirom da je postojala akušerska indikacija za carski rez, porod je urađen u spinalnoj anesteziji i protekao je uredno, a majka i beba su dobrog općeg stanja.

Porodilište Opće bolnice radi redovno i prima sve pacijentice, a u Ustanovi se strogo poštuju svi propisani protokoli vezano za zaštitu od Covid-19.

Covid pozitivne pacijentice se primaju u izolacijsku sobu u kojoj se medicinski zbrinjavaju tijekom boravka u bolnici, uz korištenje preporučene osobne zaštitne opreme i pacijenta i osoblja.

Globalni podaci ukazuju da veliki broj trudnica prolazi sa blagom kliničkom slikom, i da su prenositeelji virusa. Ako dođe do infekcije COVID-19, simptomi su obično blagi, do srednje teški, te dolazi do potpunog oporavka.

Do sada nema podataka koji ukazuju na povećanu incidencu pobačaja ili smrti fetusa, kao posljedica infekcije COVID-19. Zabilježeni su rijetki slučajevi prijevremenih poroda kod inficiranih majki.