Podijeli članak

Najslađi afrodizijak nedvojbeno je čokolada. Oduvijek se povezuje s ljubavlju i romantikom, pa ne čudi što je nerijetko zovu i "kemikalija ljubavi". Čokolada sadrži triptofan, koji potiče proizvodnju serotonina (hormona sreće) i feniletilamin, koji potiče otpuštanje endorfina. Zahvaljujući tim hormonima, povećava se privlačnost među partnerima. Ipak, i sam osjećaj sreće dovodi do pojačane seksualne želje, a dobro znamo da nas čokolada čini sretnima. 

Zbog toga je za ovu večeru nekako logičan izbor čokoladni desert. Predlažemo pravu čokoladnu bombu - lava cake!

Ova je poslastica, prema legendi, nastala kao pogreška. Naime, chef Jean-Georges Vongerichten izvadio je čokoladni biskvit iz pećnice prerano i, na svoje iznenađenje, dobio pravu čokoladnu deliciju. Mekani sočni biskvit koji iznutra krije toplu tekuću čokoladu postao je poznat diljem svijeta i teško mu itko može odoljeti. Njegova je priprema vrlo jednostavna, a najvažnije je pripaziti na vrijeme pečenja. Lava kolači peku se u keramičkim ili staklenim posudicama za pečenje, no u slučaju da ih nemaš, poslužit će i kalup za muffine, piše miss7.hr. 

Sastojci: 

4 jaja (2 žumanjka i 4 bjelanjka) 
6 g mekog brašna (oko dvije pune žlice)
10 g maslaca (oko dvije žlice)
2,5 dl hladnog mlijeka 
200 g tamne čokolade 
bobičasto voće po izboru

Priprema: 

Nareži čokoladu na sitne kockice.

Otopi maslac na vatri, zatim dodaj brašno i sve dobro umuti. Pripazi da brašno ne zagori. 

Nakon što smjesa poprimi blagu žutu boju, dodaj hladno mlijeko i miješaj dok smjesa ne dobije svilenkastu teksturu. 

Vrućim umakom prelij čokoladu i miješaj dok se u potpunosti ne otopi. 

Ostavi čokoladnu smjesu da se malo ohladi, potom dodaj dva žumanjka. 

Napravi čvrsti snijeg od četiri bjelanjka s prstohvatom soli i umiješaj ga špatulom u čokoladnu smjesu. 

Keramičke posudice premaži maslacem i napuni ih gotovom smjesom do vrha. 

Zagrij pećnicu na 180°C i peci kolače od sedam do 10 minuta. 

Ostavi kolače da se hlade barem jednu minutu prije nego što okreneš kalupe na tanjur. Najbolje ih je servirati tople.

Kako bi užitak bio potpun, ukrasi ih bobičastim voćem, koje se u kombinaciji s tamnom čokoladom savršeno stapa s crnim vinom snažne i bogate strukture.. Ovo je vino intenzivno koncentrirano i začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica. Snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa doprinose i lijepo usklađene arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana koja je dijelom iskaz aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege vina u hrastovim bačvama.