Podijeli članak

Osramoćeni američki biciklist Lance Armstrong u nedavnom je intervjuu izjavio kako je doping u njegovo vrijeme bio potreban, ali da bi svakako pobijedio na Tour de Franceu i da nije koristio nedopuštena sredstva, prenosi Index.

Legendarni Amerikanac dominirao je svjetskim biciklizmom na prijelazu stoljeća, a osvojio je u nizu sve utrke Tour de France od 1999. do 2005. Ipak, svih sedam titula mu je oduzeto 2012., kad je priznao da je koristio doping od 1996. Bio je to tad nezapamćeni skandal u američkom sportu. Čovjek kojeg je cijela Amerika slavila kao heroja preko noći je degradiran, ponižen, osramoćen.

Međutim, Amerikanac danas kaže da je velik dio njegovih uspjeha ležao u fantastičnoj pripremi utrka, a da je doping bio samo način da se izjednače šanse s protivnicima.

''Govorili smo da najvrjednije radimo, da imamo najbolju taktiku, sastav tima, direktora, opremu, tehnologiju i znanje staza. Sve što smo govorili, to smo i radili. Ne može se sve to izbrisati. Sve se to dogodilo. Da nismo imali tu jednu stvar, bili bismo posljednji. Napravili smo što smo morali da bismo pobijedili. Nije bilo legalno, vjerojatno to nije bila najbolja odluka, ali ne bismo pobijedili da to nismo napravili. Ne bih promijenio ništa'', rekao je Armstrong.

Kao odgovor na pitanje je li doping bio neophodan na natjecanjima na Giru, Touru i Vuleti, Armstrong je rekao:

''Nije to samo osjećaj, već činjenica. Ne želim se koristiti izgovorima, ali svi su to radili i nikad ne bismo pobijedili da nije bilo toga. Sve je to istina, a ja sam bio taj koji je donio odluku da se to napravi. Nisam želio ići kući, želio sam ostati. Znao sam da će ovo biti borba noževima, ne samo šakama. I ja sam imao noževe, a onda su se ljudi počeli pojavljivati s pištoljima. Tada sam sebi kažeš da su opcije da se vratiš u Texas ili uđeš u prodavaonicu oružja. Jasno je da se nisam želio vratiti kući. Da su se svi borili samo šakama, mi bismo svakako pobijedili.''