Podijeli članak

Hercegovci u zadnje vrijeme imaju novi zabavan način druženja, točnije aktualnu „kvizomaniju“, koja postaje sve popularnija u nekoliko hercegovačkih gradova. Organizator i voditelj pub kvizova u nekoliko hercegovačkih gradova je 26-godišnji Čapljinac Dominik Udženija.

PIŠE: Gabrijela Arapović

Dominik Udženija je studirajući u Splitu stekao iskustvo organizacije pub kvizova na više lokacija sa poznatim hrvatskim kvizašima Stipom Mustapićem i Branimirom Mateljkom. Dolaskom u Hercegovinu, Čapljinac je nastavio kvizašku karijeru i diljem Hercegovine, a organizirao je i tri donatorska kviza za djecu oboljelu od malignih oboljenja u Zagrebu. Trenutno je odgovoran za čak četiri kviza koja se odvijaju na različitim lokacijama: 'Republic baru' u Ljubuškom, 'Azzurro baru' u Čapljini, 'Tropic caffe Riva' u Čapljini i 'Caffe Kužina' u Metkoviću.

„Posebna mi je želja bila organizirati pub kviz u rodnom gradu, a rezultat je bio i više nego dobar. Svake nedjelje traži se stolica više u Caffe baru 'Azzurro', jer mjesta za sudjelovanje budu popunjena već tjedan dana prije održavanja kviza“, izjavio je Udženija za Pogled.ba.Popularni kvizovi se sastoji od tri kategorije pitanja. U prvu kategoriju spada 10 vizualnih pitanja, gdje natjecatelji moraju prepoznati tko odnosno što je na slici (npr. poznati glumac, sportaš, političar, zastava, film i sl.

Druga kategorija odnosi se na 15 ABC pitanja, a tu je potrebno spojiti pojmove koji imaju zajedničku poveznicu (npr. igrača i klub, glumca i film, grad i državu itd.) Treća kategorija sastoji se od 20 pitanja i zahtjeva samo točan odgovor.

„Sastavljam uglavnom dva kviza tjedno jer je potrebna iznimno temeljita priprema za sastaviti samo jedan kviz koji bi bio kvalitetan i prihvatljiv. U cijelom procesu pomaže mi kolega Danijel Dragičević, inače odličan kvizaš i redovni pristaša nogometnih ikona. Važna stvar je da se trudimo da kvizovi budu kvalitetni, jer ako ih je previše kvaliteta zna opasti“, kazao je Čapljinac.

Uspješnom organizacijom pub kvizova diljem Hercegovine i Republike Hrvatske, ovaj mladi kvizaš dobio je nove poslovne ponude, a jedna ga je posebno zainteresirala. Naime, nedavno je dobio upit i za sastavljanje pitanja za TV kviz, ali nije želio otkriti previše detalja. „Nisam još siguran hoću li prihvatiti ponudu jer bih morao promijeniti čak i mjesto prebivališta, ali sve i da odem smatram kako Hercegovina ima sjajne znalce koji će me moći zamijeniti te da to neće biti kraj hercegovačke „kvizaške revolucije“, poručio je Udženija.