Podijeli članak

 

U skripti iz filozofije stoji: "Čovjek je biće s nedostacima. Dolazi na svijet kao bespomoćno dijete kojemu je potrebna roditeljska njega, i tjelesna i duševna." Uloga roditelja u našem životu je neprocjenjiva. Ne samo da nas donose na svijet, čuvaju nas i paze sve do naše samostalnosti, nego i cijeli svoj život posvećuju nama, svojoj djeci.

 

Roditeljska briga ne prestaje s naših navršenih osamnaest godina! Oni nas ni tada ne puštaju u svijet bez svoje podrške, one najvažnije psihološke, ali i one neophodne - materijalne. Naše školovanje, odnosno garancija naše dobre budućnosti i egzistencijalne sigurnosti njima je i više nego bitna.

 

Česti su slučajevi da roditelji rade dan-noć da bi nama platili semestar, da bi nam slali novac za hranu, za odjeću, za izlaske i sve ostale naše zahtjeve. Pitanje je koliko mi znamo to cijeniti, na koji način pokušavamo (ili pokušavamo li uopće) njima to malo olakšati. Jedna od mogućih opcija, koja naše roditelje najviše usrećuje, je položeni ispiti! Bio bi red da se trudimo i da damo sve od sebe da postignemo najbolje rezultate, te na taj način postignemo da budemo oslobođeni plaćanja studija.

Druga mogućnost je - pronaći honorarni posao. Iako je teško uskladiti posao, predavanje i učenje, nije nemoguće. Čvrsta volja i organizacija vremena čuda čine.

Treća u nizu opcija olakšavanja financiranja svojim roditeljima je - smanjiti troškove, odnosno kupovati samo ono što nam je potrebno, bez dodatnih i nepotrebnih stvari,bez kojih se može.

 

Svi se mi možemo prepoznati u onom poznatom scenariju kada trošimo više nego što bi trebali. Zaboravimo otkuda dolazi taj novac koji prosipamo. Zaboravimo da majka i otac često ostanu raditi prekovremeno da bi nam mogli pružiti veći džeparac.

Bilo bi lijepo na neki način im zahvaliti na svemu... Recimo, naši roditelji sigurno bi bili sretni da se njihovo dijete ne drogira, ne pije, ne puši, ne prakticira prebrzu vožnju... Svaki put kada smo u iskušenju da pokleknemo pred jednim od toga, pomislimo na njih i jednostavno recimo NE!

Ukoliko vam se ni jedan način olakšavanja financiranja vašim roditeljima ne sviđa i ukoliko se niste spremni odreći gore navedenih poroka, potrebno je bar ispuniti onu osnovnu, primarnu našu zadaću prema roditeljima, tj. poštovati ih, cijeniti i priznavati njihov uloženi trud tijekom cijelog našeg života, pa sve do danas. Naučimo cijeniti sve ono što su nam pružili i što nam pružaju. Njihovu investiciju u našu sretnu budućnost nagradimo učenjem, polaganjem ispita u roku, i konačno, svoju diplomu posvetimo tim divnim ljudima koji su nam omogućili da dođemo do nje.Piše: Jelena Čevra