Podijeli članak

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je sjednicu na kojoj je sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Zapovijed koja će se primjenjivati od 11.07. i nove Preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29.05.2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31.05., Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donosi zapovijedi i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere županijskih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, piše N1. 

Prema Zapovijedi je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje udaljenosti od minimalno 1 metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ako na otvorenom prostoru nije moguće održavati osobnu udaljenost od 2 metra između osoba.

Građanima na području Federacije BiH između ostalog se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja a ciljem smanjivanja rizika od COVID-19, kao i zaštite osobnog zdravlja. Osobama starije životne dobi, naročito onima s kroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza te da redovito koriste zaštitnu opremu.