Podijeli članak

Kristina Gadže studentica je prve godine diplomskog Studija novinarstva i informatologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Kristina je dobitnica Rektorove nagrade te trenutno radi kao dopisnica Balkan Diskursa u Mostaru. S Kristinom smo razgovarali o važnosti izvannastavnih aktivnosti za vrijeme studiranja te položaju studenata mostarskog Sveučilišta. 

Zašto ste se odlučili za ovu studijsku kombinaciju? 

- Novinarstvo me je zanimalo od prvog razreda srednje škole jer sam smatrala da mi ide pisanje koje je ujedno bilo i moja velika ljubav. Kada sam upisivala preddiplomski Studij nije bilo mogućnosti kombiniranja novinarstva s informacijskim znanostima, ali to se promijenilo na diplomskom studiju i imala sam mogućnost ostvariti želju. Smatram kako su novinarstvo i informacijske znanosti danas jako povezane te da je informacija upravo glavni element novinarstva pa se studiji međusobno nadopunjuju.  

Što za Vas predstavlja Rektorova nagrada? 

- Rektorova nagrada je odgovor Rektorata za naš trud. Drago mi je što je ove godine više studenata dobilo Rektorovu nagradu, pogotovo iz područja umjetnosti i sporta. Smatram kako Rektorova nagrada nije samo uspjeh u učenju, nego u samoj sposobnosti studenta i njegovoj kreativnosti. Mislim da će mi ova nagrada u budućnosti koristiti kao poticaj te ću je se svaki put rado sjetiti.

Kada počinje Vaš izvannastavni angažman? 

- Moje izvannastavne aktivnosti počinju tijekom druge godine preddiplomskog studija kada sam počela pisati za niz magazina i portala, kao što su Kornerstar Magazin i studentski portali. Većinom sam pisala volonterski, ali to mi je pomoglo da uđem u tempo rada. Kada stalno morate pronalaziti ideje i ljude i svakodnevno radite taj posao nekako vam je u koži da odmah nađete događaj i osobu o kojoj ćete pisati. Pohađala sam brojne seminare što mi je jako pomoglo za usavršavanje mog znanja i preporučujem svim studentima da to iskuse jer osim što je to odlazak u neki drugi grad to je i stjecanje mnogo novih poznanika, ali i iskustva i znanja. 

Koliko su izvannastavne aktivnosti bitne za studente? 

- Jako su bitne, pogotovo za novinarstvo jer je ono po meni stručni studij i bez prakse nemate znanje jer diploma vam ne znači ništa bez usvojenog znanja, ali i talenta koji imate u sebi. Seminari su mi najviše pomogli da usavršim to znanje jer na svakom seminaru dobijete zadatak o kojem morate pisati te tako upoznajete različite teme i način izvještavanja o njima. Upoznajete ljude i ljudske priče te se podsjetite zašto ste to upisali. Upravo na jednom od seminara došla sam do Balkan Diskursa koji je smješten u Sarajevu. Danas pišem za njih i to je jedan od dokaza da iz izvannastavnih aktivnosti može proisteći trajna suradnja. Ujedno sam prije nekoliko dana primljena u Školu za političke studije Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini te se radujem novom iskustvu.

Koji je ključ uspješnog usklađivanja obveza na fakultetu s izvannastavnim aktivnostima? 

- Ključno je da ste organizirana osoba, ali i da radite ono što volite i ono što vas zanima. Sada mi je teže jer sam dvopredmetni studij, ali nastojim da mi se ništa ne poklapa te mi je studij uvijek prioritet, jedino tako moguće je uskladiti sve obveze. 

Kakav je po Vašem mišljenju položaj studenata u Mostaru? 

- Položaj studenata u Mostaru uvijek može biti bolji jer trebamo biti u prvom planu Sveučilišta. Imamo brojne studentske udruge koje nastoje ostaviti trag za buduće generacije, no smatram da se uz studentske aktivnosti trebaju promovirati i izvannastavne aktivnosti za studente kako bi imali više iskustva za budući posao.

Što je po Vašem mišljenju najveći problem današnjeg novinarstva? 

- Najveći problem današnjeg novinarstva je generaliziranje same vrijednosti vijesti. Ljudi danas rijetko vjeruju naslovima i ne razlikuju lažne vijesti od onih istinitih, a ne gledaju ni izvore vijesti. Također, najveći problemi bosanskohercegovačkih novinara su niski prihodi i nemogućnost dobivanja stalnih ugovora. 

J.P./Pogled.ba