Podijeli članak

Kremasta i orašasta nugat pita pravi je desert za nadolazeće jesenske dane. Jednostavno se spravlja i fenomenalnog je okusa. Ljubitelji nugata također će doći na svoje s ovim receptom. 

Sastojci 

Za biskvit: 

• 3 žlice mlijeka 
• 120 g maslaca
• 50 g mljevenih lješnjaka 
• 50 g šećera u prahu 
• 200 g brašna 

Za nadjev: 

• 7 listića želatine 
• 70 g šećera
• 2 žlice svježeg sira 
• 2 žlice smeđeg šećera
• 800 ml vrhnja
• 200 g nugata 


Priprema

1. Za biskvit stavi u posudu mljevene lješnjake, maslac, brašno i šećer te pomiješaj. Dodaj mlijeko te mijesi dok ne nastane lijepo tijesto. Oblikuj kuglu od tijesta, omotaj prozirnom folijom te stavi na 30 minuta u hladnjak. 

2. Namasti kalup za pitu (24-26 cm) te stavi unutra tijesto. Jednakomjerno pritisni u kalup te peci oko 180 minuta. 

3. Za kremu stavi smeđu šećer, bijeli šećer, vrhnje i nugat u lonac te grij dok se šećer i nugat ne rastope. Potom povećaj temperaturu da smjesa zavrije. Pripremi listiće želatine prema uputama, istisni ih te dodaj smjesi uz miješanje. 

4. Nadjev raspodijeli po ohlađenom biskvitu te stavi na najmanje 4 sata u hladnjak. 

5. Pitu od nugata ukrasi bobicama, čokoladnim mrvicama, šećerom u prahu i orašastim plodovima. Možeš je poslužiti s kuglicom sladoleda i malo tučenog vrhnja.