Podijeli članak

Nekoliko tvrtki iz BiH uvozilo je junice iz Srbije, a to meso prodavale kao bh. proizvod, između ostalog i u Tursku, kazao je to za „Dnevni avaz" ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na pitanje jesu li određene tvrtke iz FBiH uvozile stoku iz Srbije i prodavale je kao bh. proizvod, Košarac je kazao da postoje takve indicije te da je to definitivno i zaključeno u nalazima Ureda za veterinarstvo BiH.

- U idućem vremenu bit će pojačane kontrole kako iz BiH tako i iz Turske. Svi oni koji budu kršili ugovorene prakse ispadat će iz ovog posla - kategoričan je Košarac.

Dodao je da jе Ured za veterinarstvo BiH, radeći svoj posao, uočio određenu vrstu nedostataka u definiranom načinu izvoza mesa iz BiH u Tursku.

- Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, nego je privremeno obustavljen dok se ne otklone nedostaci. Mi smo naslijedili model kako se meso izvozi u Tursku, koji je za mene neprihvatljiv jer trenutno klanje radi samo jedna klaonica u BiH, a ima ih više certificiranih za taj posao. Sve klaonice koje ispunjavaju uvjete trebaju na jednak način da se bave ovim poslom, a ne da postoje privilegirane - pojasnio je Košarac.

Po njegovim riječima, posao izvoza mesa u Tursku zaključuje tvrtka „Tareks", koja je osnovana za tu svrhu.

- To je monopolistički pristup. Razgovarao sam s predstavnicima te tvrtke i oni su spremni da se u ovaj posao uključi veći broj klaonica. O tome sam informirao entitetske resorne ministre i oni su dali suglasnost da se broj tvrtki poveća. Kada dobijemo konačni spisak klaonica koje taj posao žele da rade i koje su certificirane, zakazat ćemo novi sastanak i dogovoriti da se osigura otkup isključivo domaće stoke. Ovogodišnji planirani izvoz je 8.000 tona mesa, a za sada odobreno nam je 3.000. Očekujem da ćemo finalnu verziju spiska tvrtki koje će u budućnosti raditi ovaj posao imati u idućih deset dana - istaknuo je Košarac.