Podijeli članak

Vitezovi iz Ljubuškog sinoć su plijenili pažnju na 18. Večernjakovom pečatu koji je održan u Hrvatskom Domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Odjeveni u oklope kakve su prije mnogo godina nosili čuvari Stjepana Kosače vitezovi su bdjeli nad posjetiteljima manifestacije, te su Osobu godine Zlatka Dalića ispratili do pozornice. 

Riječ je o počasnoj gardi osnovanoj prije više od godinu i pol dana u Ljubuškom koja nosi ime Lubussa. Pripadnici garde su odjeveni u vitezove kako je nekada izgledala garda Hercega Stjepana Kosače koja je godinama bdjela nad Ljubuškim. Lubussa broji deset vitezova i svi su kostimirani i naoružani. 

Svaki od njih ima svoju ulogu u gardi, od vitezova, streličara, pješaka do barjaktara. Osnovni dio svakog vojnika je isti, a čine ga: Gotičke kožne cipele, kratke hlačice, srednjovjekovne vunene hlače, te jednostavna pamučna tunika. Od ostale opreme tu je: laneni gambeson, podstavljena jakna s dugim rukavima, srednjovjekovni kožni remen. Naravno tu su još futrole za mačeve, mačevi, štitovi, koplja, sjekire, lukovi i strijele. Vrhunac garde su potpuno oklopljeni vitezovi koji imaju na sebi metalni oklop. Svojim izgledom vitezovi Ljubuškog plijene pažnju, te su sve veće manifestacije u Ljubuškom, ali i Hercegovini postale nezamislive bez njih. 

Oklopi i oprema za vitezove  Lubusse kojima upravlja istoimena udruga osnovana u Ljubuškom, kupljeni su u sklopu projekta "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek”. Riječ je o projektu prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore, kojim se potiče društveno-ekonomski razvoj. Nositelj projekta u BiH je bio HERAG - Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije. Uz osnivanje počasne garde u sklopu navedenog projekta realizirano je i asfaltiranje ceste prema tvrđavi hercega Stjepana Kosače. Spomenuto asfaltiranje ceste i osnivanje garde samo su prvi koraci ka oživljavanju kulturno povijesnog spomenika kojeg je herceg Stjepan Kosača izgradio nad Ljubuškim. Naime, započete su bojne aktivnosti koje bi u budućnosti  trebale dovesti do obnavljanja dijela tvrđave.