Podijeli članak

Tvornica za proizvodnju peleta "Final group" iz Lušci Palanke, nadomak Sanskog Mosta, nedavno je potpuno obustavila proizvodnju zbog toga što je došlo do masovnog otkazivanja narudžbi iz Italije.

Prema riječima Besima Hrnića, vlasnika poduzeća, ovakva situacija je uzrokovana ekonomskim poteškoćama usljed pojave koronavirusa u toj zemlji, kao i uvođenjem posebnog prometnog režima u Italiji.

"Svemu je kumovala i činjenica da je ove godine u Italiji zima bila neuobičajeno topla, pa su naručene količine peleta bile duplo manje u odnosu na prehodnu godinu. Kada je započela panika zbog virusa, došlo je do otkazivanja narudžbi", kazao je Hrnić za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, u zadnjih nekoliko godina, kada je izvoz u pitanju, okrenuli su se u velikoj mjeri na tržište sjeverne Italije, te tamo uspostavili dobre poslovne veze.

On je dodao kako su prisiljeni privremeno otpustiti 30 radnika i poslati ih na biro.

"To će vjerovatno trajati mjesec-dva, kada ćemo započeti proizvodnju za domaće tržište. Prisiljeni smo na ovu mjeru kako bismo umanjili poslovne gubitke", istakao je Hrnić.