Podijeli članak

Treći tjedan nastave lagano se bliži kraju u Hercegovačko - neretvanskoj županiji, a još uvijek traju rasprave o tome kako se nastava treba organizirati, trebaju li djeca nositi maske dok ulaze u školi, ima li smisla da su razredi podijeljeni po grupama. 

I dok se čeka rasplet ove situacije, sudeći prema komentarima roditelja na društvenim mrežama, korona je prisutna u školama u HNŽ-u, ali nitko javno ne govori o tome niti se priča o razredima koji su već poslani u izolaciju. 

-U školi nastavnik pozitivan, djeca nisu u samoizolaciji. U drugoj školi učenik pozitivan, cijeli razred u samoizolaciji i traže da članovi kućanstva svih učenika idu u samoizolaciju - piše majka jednog od učenika na društvenim mrežama. Sličnih komentara je mnogo, osobito na profilima udruga koje se bave ovom temom.

Očito je kako vlada kaotično stanje na ovome polju, te kako se način ponašanja u slučaju pojave koronavirusa razlikuju od škole do škole. 

-Škole nemaju nikakvu obvezu prijaviti Kriznom stožeru slučajeve zaraze koronavirusom nego u komunikaciji sa epidemiolozima odlučuju kakve će mjere poduzeti. Krizni stožer HNŽ-a nije uključen u tu komunikaciju niti donosi odluke o samoizolaciji - rekli su nam u Kriznom stožeru HNŽ-a. 

Škole uglavnom negiraju da su poslale cijele razrede u izolaciju. Nekoliko slučajeva koji su nam potvrđeni od strane učenika i roditelja nepoznanica su za ravnatelje škola s kojima smo razgovarali. Ili oni ne znaju što im se događa u školi ili nam namjerno skrivaju informacije kako bi izbjegli veće zanimanje javnosti. Zbog toga nećemo otkriti s kojim ravnateljima škola smo razgovarali. 

U svakom slučaju, ostavljen je veliki prostor da škole same odlučuju što će poduzeti kada im se unutar institucija pojavi koronavirus i ovisno od odluke vodstva pojedinih škola ovisi daljnji tijek nastave. Sigurno je samo kako je korona pristutna u određenom broju škola, ali još nitko javno ne govori u kolikom broju. Čak i pitanja koja smo poslali Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH su ostala neodgovorena. Očito nema mnogo onih koji su spremni razgovarati na ovu temu.