Podijeli članak

Tagovi

Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog korona krize, a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.

Njemačka bi ove godine u prosjeku trebala zabilježiti oko 400.000 nezaposlenih, nakon što je kriza izazvana koronavirusom gurnula najveće europsko gospodarstvo u recesiju, upozorio je Institut za istraživanja o zapošljavanju (IAB).

Ta bi se brojka iduće godine mogla smanjiti za oko 100 tisuća, s obzirom na naznake oporavka u gospodarstvu, procjenjuju u institutu, inače ogranku za istraživanja Savezne agencije za zapošljavanje (BAA).

„Tržište rada našlo se pod golemim pritiskom, no broj otkaza ostao je relativno ograničen, unatoč ogromnom gospodarskom šoku”, konstatira u izvješću analitičar IAB-a Enzo Weber.

"Tržište rada nije potonulo u rupu bez dna, uglavnom zahvaljujući mjerama stabilizacije", pojasnio je Weber.

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je niz mjera kako bi se gospodarstvo zaštitilo od posljedica pandemije.

Mjere uključuju program državnih potpora za nadoknadu plaća radnicima sa skraćenom satnicom koji poslodavcima omogućuje skraćenje radnog vremena a radnike štiti od otkaza.

Oporavak njemačkog gospodarstva potvrđuje i današnje izvješće Ifo instituta, prema kojem su očekivanja poslovnih čelnika o inozemnim narudžbama u rujnu dosegnula najvišu razinu od listopada 2018., navodi agencija dpa.