Podijeli članak

Iako se maska za lice ne preporučuje zdravim osobama koje se žele zaštititi od koronavirusa, u hrvatskim ljekarnama je prava pomama za njima. Neki su ih građani već počeli koristiti u svakodnevnom životu pa smo ljude s maskama mogli vidjeti na ulicama Zagreba, piše Večernji list

Hrvatska je imala tvrtku koja je proizvodila zaštitne maske, no ona je u stečaju. Sve ostalo je kineski uvoz, a budući da je dvojbena zaštita koju maske uopće pružaju, zbog njihove nestašice ne treba stvarati paniku. Problem je da ne nestane maski za redoviti bolnički odnosno medicinski posao.  

"Devedeset posto Europe opskrbljuje se maskama iz Kine, a još prije dva tjedna mogli ste Italiji prodati sve zalihe koje imate. Kinezi su očito svoje ljude u svijetu mobilizirali da kupuju maske i šalju ih u Kinu. Bili su i kod nas prije tri tjedna i tražili me 500 tisuća maski za Kinu. A mi iste te maske kupujemo iz Kine. Naravno, nismo to učinili", rekao je za Večernji list šef jedne od tvrtki koja maske nabavlja i distribuira u Hrvatskoj.

Rekao je i kako u ovom trenu ne mogu nabaviti nijednu masku. Zato se zadnjih dana na Njuškalu pojavilo nekoliko oglasa a cijena jedne maske ide i za 50 kuna. Postoje i 'povoljnije' opcije pa tako za pakiranje od 50 komada trebate izdvojiti 500 kuna. Zanimljivo je i da se, slučajno ili ne, na Njuškalu pojavio i oglas za stroj koji proizvodi maski i prodaje se za nešto više od milijun kuna.