Podijeli članak

Dok se neki kunu da je vino zaslužno za dobro zdravlje, za krv, probavu, mršavljenje, dulji život i sprečava demenciju, neke nove studije pokazuju upravo suprotno. Po novom je često ispijanje vina povezano sa smanjenom životnom dobi.

Nedavna studija koju su proveli liječnici iz Washington School Medicine tvrdi da ljudi koji piju vino svaki dan mogu povećati rizik od prerane smrti za 20 posto.

Dakle, dolazimo do trenutka istine, je li vino dobro za nas, a ako je, koliko bismo vina trebali piti da izvučemo najbolje osobine iz te tekućine bogova?

Trenutne smjernice za umjereno ispijanje alkohola kažu da čovjek ne bi trebao piti više od 14 jedinica alkohola na tjedan. Preračunato u vino to je manje od čaše vina svakog dana, objasnila je dijetetičarka Tracy Parker za The Independent.

"Konzumiranje previše alkohola može imati štetan učinak na srce i opće zdravlje. Dakle alkoholne smjernice bi trebale biti limit, a ne cilj. Trebali biste piti manje od toga kako biste izbjegli rizike od bolesti", kazala je.

Pretjerivanje s alkoholom, pa tako i vinom, može imati ogromni utjecaj na vaše zdravlje, kasnije u životu upravo ta navika može dovesti do razvoja brojnih tegoba.

"Kratkoročno, pijenje može povećati rizik od nesreća, stoga ste ranjiviji i vjerojatnije ćete poduzimati neke rizike. Može dovesti i do povećanja težine, utjecati na izgled, kvalitetu sna i pogoršati mentalno zdravlje", kazao je dr. John Larsen iz organizacije Drinkaware.

Dugoročno ta loša navika može utjecati na niz zdravstvenih problema, koji uključuju srce, jetru i sedam različitih vrsta raka.