Podijeli članak

Na redovnoj sjednici Koordinacije Srba Mostar usvojen je zaključak da se prijedlogu kandidata SNSD-a, kao nositelja Srpske liste, za ministra u Vladi HNŽ daje puna podrška, te je pozvan mandatar Nevenko Herceg da se prilikom imenovanja ministara u Vladi HNŽ rukovodi principom autentičnog predstavljanja naroda.

Srpska lista, koalicija svih srpskih stranaka iz Republike Srpske koje imaju odbore u FBiH, je lista koja je na proteklim Općim izborima 2018. godine osvojila 1534 glasa srpskog naroda te se tako etablirala za jedinog relevantnog sugovornika, kako o problemima srpskog naroda u HNŽ, tako i o kadrovskim rješenjima za dužnosti od kojih se očekuje da rješavaju te probleme i popravljaju položaj srpskog naroda u dolini Neretve.

- Koordinacija Srba Mostar je krovna organizacija koja okuplja sva srpska udruženja i političke stranke koje djeluju na području Grada Mostara. Zbog toga smatramo da bez lažne skromnosti i bez prebrojavanja krvnih zrnaca predstavljamo najveći dio srpske populacije u Mostaru i da zato imamo pravo da stanemo iza kandidata jedine srpske liste i koalicije na prethodnim izborima.

Očiti primjer što se događa kada jedan narod nema svoje autentične predstavnike vidimo i na primjeru nemogućnosti izbora potpredsjednika Skupštine HNŽ iz reda srpskog naroda. Dva moguća kandidata za tu dužnost se ne mogu dogovoriti tko će je obavljati, tako da će se bez te značajne dužnosti nastaviti devastacija ionako lošeg položaja srpskog naroda u HNŽ. Imenovanje ministra iz reda srpskog naroda u Vladi HNŽ, na način na koji je to rađeno prethodnih godina, bez konzultacija sa srpskom političkom zajednicom, je nedopustivo i pozivamo mandatara da za ministra iz reda srpskog naroda u vladi imenuje nekoga ko je zaista izraz političke volje srpskog naroda u Mostaru i HNŽ. Sve ostalo će biti nastavak ružne prakse imenovanja ministara koji će u iduće četiri godine biti vojnici stranke i politike koja ih je predložila, a ostati gluhi i nijemi na probleme srpskog naroda kojih je previše i za koje je odavno prošao svaki razumni rok da se počnu rješavati - navedeno je u informaciji za medije.