Podijeli članak

Prvih 70-ak vatrogasaca napustilo je Pelješac i krenulo prema svojim kućama, a očekuje se da će veći broj njih također biti raspušten do kraja dana, doznajemo od glasnogovornika Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Gorana Cvjetinovića.

Danas poslijepodne na terenu je bilo još 240 vatrogasaca, no već sutra poslijepodne taj će se broj značajno smanjiti, ostat će samo dežurstva, potvrdio je Cvjetinović za Index.hr.

Gasiteljima na Pelješcu ovo je bila prva mirna noć ovoga tjedna.

Glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović Indexu se javio jutros s dobrim vijestim, na upit kakvo je stanje jutros kaže: "Odlično! Nadamo se da ćemo danas konačno sve riješiti". Kaže kako ima još plamena kod mjesta Ponikve i Janje, ali ništa opasno. Sveukupno, uključujući i Smokvicu na Korčuli, izgorjelo je oko 3500 hektara, što je ogromna površina. "U ponedjeljak će župan vjerojatno proglasiti elementarnu nepogodu, nakon što su općine dostave svoje procjene", dodao je Cvjetinović.

Nešto kasnije Cvjetinović je putem svog Facebook profila izvijestio: Došao je kraj akcije!

"Vatrogasci po terenu saniraju požarište. Smokvica, Trstenik, Janjina i Ponikve: oko 3 500 hektara izgorjele površine... Srećom, nije izgorjela niti jedna kuća, (nagorio samo dio vinarije Grgić),nitko nije ozlijeđen (osim lakše dva vatrogasca u cisterni koja se prevrnula).. Nažalost, stradalo je dosta vinograda (osobito na dingaču)... Svaka čast svima koji su sudjelovali u akciji.... Fala i bravo!", napisao je.

Dobru vijest jutros javio nam je i zapovjednik DVD-a Orebić zadužen za područje Pijavična i Trstenika,  kaže kako nema otvorenog plamena, sve je jako dobro natopljeno, no strahuje se od vjetra! "Požar ne možemo proglasiti lokaliziranim niti ugašenim, intenzivno natapamo područje, velike žarove na zemlji koji se godinama nakupljaju treba dobro sanirati. Zapuše li vjetar mogao bi rasplamsati vatru. No, zasad je stanje dobro. Mali dio vozila smo prebacili na Ponikve gdje su potrebnija nego ovdje. Svi smo malo umorni, ali radimo i dalje. Najbitnije je dobro natopiti sve", rekao je Indexu jutros Nikša Nogalo.

Kažu nam i kako se vide nekakvi oblaci, pa se nadaju da će i kiša pasti i pomoći da se sve završi.

Jučer je stigla informacija kako je vatrena fronta na Pelješcu duga oko 30 kilometara, te da gori svakih 10-ak metara.