Podijeli članak

„Nadamo se da će akcijski plan, koji ćemo donijeti zaista zaživjeti u praksi, a da neće ostati mrtvo slovo na papiru što se tiče borbe protiv korupcije i na području države i na lokalnoj razini“, kazala je glavna savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Radmila Komadina na potpisivanju Memoranduma o suradnji između Grada Mostara i Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT.

Grad Mostar jedan je od 30 gradova na području cijele Federacije, a sedmi grad na području Hercegovine koji je potpisao ovaj Memorandum. 

Ovim Memorandumom Grad Mostar obvezao se imenovati koordinatora za ovaj projekt, imenovati radnu grupu koja će zajedno sa ovom nevladinom organizacijom početi na izradi akcijskog plana u borbi protiv korupcije na lokalnoj razini.  

„Sretni smo što je Gradska uprava Mostara prepoznala u nama pravog partnera, zajedno sa našim kolegama i kolegicama da zajedno to radimo. Ovo je pravi zajednički proces. Gradska uprava će istražiti svoje koruptivne rizike sa svojim zaposlenicima te zajedno s kolegama napraviti realan plan, koji je ostvariv i na taj način pokazati svoju opredijeljenost prema transparentnom poslovanju“, kazala je direktorica Asocijacije Ifohouse i  koordinatorica mreže ACCOUNT Dženana Alađuz. 

Općina Tomislavgrad najbolji je primjer primjene Memoranduma u praksi. Kao mala Općina oni se mogu pohvaliti uspješnosti ovog projekta od kojeg su, kako sami priznaju, imali veliku korist. 

„Akcijski plan koji smo donijeli služi kao kodeks ponašanja kako za uposlenike, tako i za građane Općine Tomislavgrad, a pomogao je Općini Tomislavgrad kao jedinici lokalne samouprave da se prijavi na različite projekte koje financiraju međunarodne organizacije“, naglasio je predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstalović.