Podijeli članak

Ne bojte se, potrajat će ovo. Bolje da se naviknete što prije. Da vas ne zatekne nespremne covid-20, covid 21, i ako Bog da, da se poživi do covida 37 ili čak 45...

Piše: Veselin Gatalo


Noću je na ulicama više policajaca nego razbojnika, sjecikesa i noćnih bravara. Ti jarca, pa to je san  svake države, svakog časnog i poštenog predsjednika. Lijepo discipliniran narod koji noću ne izlazi a i po danu se malo ili nimalo kreće. Kad policija vidi nekoga napolju, odmah 'apsana! Baš kao prije rata, kad je pokojni otac mog pokojnog Feđe, Halil, hodao sa šmajserom oko vrata i gledao kod koga je u stanu upaljeno svjetlo i išao da porazgovara s neodgovornim noćobdijom, da ga pita da li to noću broji pare koje su mu dali da izda Tita i domovinu. Državna bezbjednost je znala da biti budan u ta doba nije bilo nimalo benigno, naprotiv. Mada... Nekako mi je to imalo više smisla nego da je u to doba hvatao ljude i zatvarao ih pod izgovorom da hodajući nose sa sobom kakvu tešku bolešćinu od koje umre bar pola Talijana koji bi ionako umrli. 

Zar nije lijepo biti po cijeli dan zatvoren sa svojima? Pričate s vlastitom ženom kao s rodom rođenim. Upoznate svoju vlastitu djecu a oni vam ne traže pare za izlaske i garderobu. 

Možete se rugati onima koji su kupili skupa kola od kojih sto milja eura pa sad njima nikuda ne idu kao ni vi s vašim kantama koje kašlju uz brdo poput starca na 400 metara. Ne brinete se da će vaša gerijatrija otići negdje i neće se znati vratiti, da će negdje pasti i slomiti kuk ili butnu kost pa završiti na ortopediji gdje ćete ga dobrih nekoliko mjeseci posjećivati. Ako padne u kući, možete samo da molite Boga da dobije korona virus jer će ga, čini se, samo tako primiti u bolnicu i liječiti. Starac slomije kuk i završi na ortopediji, baš mi je to neka vijest, čudna mi čuda. 

Pomislite samo koliko novaca ste uštedjeli ne igrajući sportsku kladionicu. 

Znamo i vi i ja da se ne radi o sumi od marku – dvije kakvu „valjate“ svojim ženama i ostatku ukućana, već o dobrim desetinama, nekada i stotinama maruna koje ste ostavljali u sportskim kladionicama. Zamislite samo koliko ste novca uštedjeli time što vam djeca ne izlaze i ne cijepaju skupu obuću koju svako malo morate kupovati svom kenjkavom podmlatku. Koliko ste novca uštedjeli ne idući po tržnim centrima? Koliko ste jetre spasili ne nalivajući se lošim alkoholom po kafićima i birtijama? Koliko ste goriva uštedjeli ne idući tamo – ovamo bez razloga usljed ovoga covid-a – 19? Koliko ste posjeta svekrvama i taštama izbjegli zbog ovog egzotičnog i malo poznatog nam virusića? Koliko ste čekanja na semaforima i svađa s vozačima izbjegli? Više nemate potrebe da kupujete markiranu odjeću i obuću, ionako je namate kad ni kome pokazati. Najbolje je da kupite udobnu radničku odjeću i obuću i da u tome živite. Ionako ste po cijeli dan u pidžamama i trenirkama. Najdalja relacija je balkon ili dvorište, ako ga imate.

Ne bojte se, potrajat će ovo. Bolje da se naviknete što prije. Da vas ne zatekne nespremne covid-20, covid 21, i ako Bog da, da se poživi do covida 37 ili čak 45...

Pogled.ba