Podijeli članak

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uskoro se seli u državnu rezidenciju u Visokoj ulici gdje će dobiti ured. Primanje plaće iz državnog proračuna ima pravo još godinu dana nakon isteka mandata. To pravo iskoristit će i dvije Kolindine bivše savjetnice, piše Večernji List.

One su odlučile da još šest mjeseci primaju punu plaću kakvu su imale na Pantovčaku te zatim još šest mjeseci polovinu dužnosničke plaće. Riječ je o bivšoj savjetnici za društvene djelatnosti i mlade Renati Margaretić Urlić i šefici protokola Tini Tödtling. 

Kolindina savjetnica Renata Margaretić Urlić javnosti je bila potpuno nepoznata sve do sučeljavanja u predsjedničkoj kampanji, kada se izblamirala. Naime, ona se ušetala u režiju RTL-a i zatražila da se produljena debata Kolinde s Zoranom Milanovićem ranije završi. Kao razlog navela je umor predsjednice. Urlić je kao savjetnica predsjednice primala plaću od 16790 kuna. 

Mirjana Hrga kao savjetnica predsjednice za strateške politike i odnose sa Saborom i Vladom i bivša televizijska novinarka, na Pantovčak je došla među posljednjima, a otišla među prvima. Na vlastiti zahtjev razriješena je dužnosti odmah nakon izbora. Nakon toga ima pravo još tri mjeseca pune plaće te još tri mjeseca umanjene. 

Posebni savjetnici kao što su Mate Granić, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u šatoru Ante Deur. Zatim Anđelko Akrap, čovjek koji je postao medijski poznat po verbalnom napadu na Milanovića na Prisavlju, Tomislav Mađar te Nenad Bakić, nakon razrješenja nemaju nikakvih materijalnih prava jer su svoje funkcije obnašali volonterski. 

Bivša glasnogovornica Ivana Crnić vraća se u Ministarstvo vanjskih poslova, a bivša predstojnica Ureda Anamarija Kirinić u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Prije dolaska na Pantovčak bila je savjetnica u kabinetu ministra. Kako procedura nalaže, dva tjedna nakon razrješenja morale su predati zahtjev za povratak na stari posao. Gdje će ih rasporediti, znat ćemo najkasnije do 1. travnja ove godine. 

Zrinko Petener, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost, vraća se u Ministarstvo obrane. Sebastian Rogač, savjetnik za vanjsku politiku, vraća se u Ministarstvo vanjskih poslova. 

Bivši savjetnik za gospodarstvo Marko Primorac, vratit će se na Ekonomski fakultet u Zagrebu.