Podijeli članak

U ponoć istječe rok do kada potencijalni kandidati za predsjednika države moraju Državnom izbornom povjerenstvu predati svoje kandidature uz najmanje 10 tisuća potpisa potpore birača. Potpise kandidatura predali su Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro.

Tijekom dana predaju potpisa najavili su i Dario Juričan, Katarina Peović i Ivan Pernar. Do sada su kandidature predali Zoran Milanović, Mislav Kolakušić, Nedjeljko Babić, Dejan Kovač i Anto Đapić, dok je Vlaho Orepić sinoć odustao.

- Prikupili smo preko 231.652 potpisa, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u prikupljanju potpisa. Uz aktualnu predsjednicu u DIP-u su bili i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te široko izaslanstvo HDZ-a i stranaka koje podupiru njezinu kandidaturu. 

Odgovarajući na pitanja novinara da komentira svoju izjavu o Milanu Bandiću kazala je kako je "u demokratskom društvu svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja punomoćnom presudom". Osim HDZ-a, Grabar Kitarović za još jedan mandat na Pantovčaku podupiru i Bandićeva stranka rada i solidarnosti, HDS i HSP AS.

- Pet mjeseci traje ta kampanja i za mene je itekako službena. Išao sam po Hrvatskoj družio se s ljudima, govorio, govorio i govorio. Imao sam puno poruka, jer ljudi su kompleksna bića i ne možete ih svesti na prostu rečenicu. Dobra su iskustva. Mjerkali su mi svaku gestu, grimasu i rečenicu. Rekao sam na početku da se najviše bojim samoga sebe i odolio sam, poručio je Zoran Milanović. 

- Živimo u zemlji u kojoj vlada strah. Pozivam sve da 22. prosinca izađu na izbore, da razbijemo taj strah, da napravimo promjenu. Hrvatska treba promjenu i nema vremena. Pozivam sve da već 22. prosinca u prvom krugu razbijemo taj strah. Nemamo vremena niti za 2. krug, niti za neke dodatne eksperimente, izjavio je Miroslav Škoro, koji je DIP-u predao 80 tisuća potpisa potpore.