Podijeli članak

Tko je koliko i na koji način dobio novca za brigu o migrantima u BiH. Večeras na N1 ekskluzivno istražujemo koliko je novca do sad stiglo u BiH za ovu namjenu i gdje je taj novac uglavnom utrošen. Riječ je o višemilijunskim iznosima, koje su uglavnom dobili IOM BiH i partneri. Iako je u bh. javnosti proteklih godina stvorena slika kako institucije države BiH, nemilice troše novac namijenjen za migrante i izbjeglice to očito nije slučaj. Institucijama BiH donirana je samo oprema.

Od početka 2018. godina EU je za pomoć izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH - uplatila 36 milijuna eura. Od toga samo na račune IOM-a BiH i partnera - 33,7 milijuna eura. Sredstva iz IPA fondova i Generalne direkcije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Europske komisije. I nije novac, tvrde u Europskoj komisiji, koji je ranije bio namijenjen građanima BiH, pa preusmjeren. Ono što su također potvrdili, od 36 mlijuna eura 2,3 milijuna su utrošena na pomoć institucijama BiH.

"Sredstva nisu direktno uplaćivana na bankovne račune institucija u BiH, već je nabavljena oprema koju direktno koriste institucije zadužene za upravljanje migracijama u BiH", kazali su iz Europske komisije.

Evo kako je IOM rasporedio novac.

"Nisu svi ti novci još potrošeni, jer nam moraju trajati do 31. ožujka sljedeće godine. Oko pet milijuna eura je otišlo na uspostavljanje centara koji su u BiH. Što to znači, evo odabrat ću Ušivak kao primjer, kada je dat na korištenje Ministarstvu sigurnosti, tamo nije bilo ništa, osim drvenih baraka. Sve se moralo renovirati. Onda oko 3,5 milijuna eura je alocirano na različite institucije BiH u vidu pomoći s opremom. Ili primjer u Bihaću, ulična rasvjeta, za čišćenje javnih površina. Ostatak novaca, sav ide na humanitarnu asistenciju", kazao je Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije-a u BiH.

Dakle, novcem isključivo upravlja IOM BiH. No, Europska unija nije jedini donator. U jednom od Izvještaja koji je ova organizacija u toku 2018. podnijela Ministarstvu sigurnosti BiH navodi se da je od ukupno 12 milijuna i 300 hiljada dolara, uz europske donatore, tu donacija od 350 hiljada dolara, čelnog IOM-a. Potom, milijun i 150 tisuća dolara Razvojne banke Vijeća Europe, donacija Vlade Ujedinjenog kraljevstva od 726 tisuća dolara, donacija katarske humanitarne organizacije od 364 tisuće dolara.

"Novca će sigurno trebati, zavisi od broja migranata, zavisi od razne situacije, Peter je rekao ima novac osiguran iz europskih fondova, nije bilo dogovora da ga potrošimo. Ja se slažem da izlazimo s nekom informacijom tromjesečnom koliko je novca potrošeno", kazao je Dragan Mektić. ministar sigurnosti BiH.

U bh. javnosti proteklih godina, stvorena je slika kako institucije države nemilice troše novce namijenjen za migrante i izbjeglice u druge svrhe. Što, očito, nije slučaj.

"Direktno novac niti jedna institucija ove zemlje nije dobila, ono što smo mi kao Vlada Županija podrške dobili jeste podrška prema MUP-u kada su u pitanju vozila i ta tehnička oprema i kada je u pitanju Ministarstvo zdravstva jedno vozilo smo dobili", kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanske županije.

Partner IOM-a, UNHCR u par navrata donirao je Ministarstvu sigurnosti sljedeće iznose:
U 2018. potpisan Ugovor s UNHCR-om za podršku sistemu azila u BiH
Donirano 291.170 KM, utrošeno 261.942. Ostatak vraćen donatoru
U 2019. potpisan Ugovor s UNHCR-om. Donirano 363.757 KM. 

Donacija MUP-a Republike Češke - 1.890.860 maraka. Nabavljena oprema za Graničnu policiju BiH u iznosu od 1.858.800 maraka. Specijalizirana oprema za nadzor granice. Iako u ovoj instituciji danima nisu odgovorili na naš upit koji se tiče donacija - iz odgovora koji je ranije dobio državni zastupnik Saša Magazinović, stoji kako su dobili od njemačke policije nekoliko termovizijskih kamera, čamaca, kvadova. Kada je riječ o IOM-u, jedan minibus za prijevoz migranata. Tu nema navedenih donacija EU. Samo poređenja radi:

"Sektor za šengensku koordinaciju i fondove Europske unije je od 22. rujna 2017. do 4. listopada 2018. donio je deset odluka o dodjeli financijskih sredstava, kojima će granična policija iz EU fondova dobiti više od deset milijuna eura", kazali su prošle godine iz MUP-a Republike Hrvatske.

Međunarodni faktori koji borave ili povremeno dolaze u BiH, ne mogu čak da se dogovore što su želje migranata i izbjeglica. A državni ministar sigurnosti poručuje - nema potrebe da novinari idu i snimaju uvjete u kojima žive.

"Stvarnost je kao što znate takva da je BiH čisto tranzitna zemlja, nitko ne želi ostati ovdje", kazao je Van der Auweraert.

"U medijima stalno se čuje oni neće ovdje da ostanu, oni idu, da li ste sigurni da znate njihove priče, da li ste stvarno sigurni da oni svi hoće u EU", kazala je Dunja Mijatović, veleposlanica za ljudska prava u Vijeću Europe.

"Nema nema nikakve potrebe da ulazite, što se mene lično tiče, ne trebate unutra", istakao je Mektić.

A u BiH trenutno boravi oko 8 tisuća migranata. Za njih se brinu i različite humanitarne institucije, koje na raspolaganju nemaju desetine milijuna eura kao IOM. Inače, iz novca koji IOM dobiva financira se i oko 400 njihovih vanjskih suradnika i uposlenika. A znatan profit je proteklih godina ostvario i vlasnik, primjera radi, Bire, kojem IOM mjesečno plaća desetina tisuća maraka za promet. A hranu za migrante nabavljaju upravo od istog čovjeka, koji je ujedno i vlasnik Robot Komerca.

"Mi imamo jedinicu za nabavku koja je u Manili koja je globalno zadužena za naše tendere i koja odlučuje koja će firma pobijediti na tenderu, oni ne znaju ni tko je Robot ni tko je Konzum ni bilo koja druga firma u BiH, nego pogledaju tehničku specifikaciju koju smo objavili", pojasnio je Van der Auweraert.

EU ima direktan uvid u upravljanje sredstvima dodijeljena IOM-u. Pored redovnog uvida, predviđene su i revizije i evaluacije. A šef ove Misije u BiH - kaže, sve dosadašnje evaluacije su prošle bez problema.