Podijeli članak

Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u tu zemlju.

"Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog", rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. 

Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, na primjer, posjedovanje nekretnine.

"Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave korona virusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj", rekao je Kufner u emisiji "U mreži Prvog".

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao kako je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. 

"Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke", kazao je.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti građana Hrvatske i njih samih.

"Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je državna tajnica, prenosi HRT.

Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

"Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam", rekla je državna tajnica.