Podijeli članak

Francisco Zustovich, 13-godišnji argentinski košarkaš, dospio je u brojne svjetske medije zahvaljujući tome što je u nedjelju postigao nevjerojatnih 78 poena tijekom 20 minuta provedenih na parketu. Mladi je košarkaš za dva poena gađao 29/33, za trice 1/5, te s linije slobodnih bacanja 17/26, a u prvoj je četvrtini ubacio 27 poena od 28 ukupnih njegove momčadi.

Unatoč fenomenalnom učinku, njegov klub Penarol je poražen od Bolivara de Carlos Paz sa 113:112, no pitanje je bi li tako završilo da je daroviti mladić mogao zaigrati koju minutu više. Naime, u U-13 argentinskom košarkaškom natjecanju igrači ne smiju na parketu provesti više od dvadeset minuta, te slutimo da bi Zustovich u nekim drugim okolnostima s lakoćom premašio i stotku (zaigrao je još u četvrtoj četvrtini i pritom zabio 51 poen!).

Budući da je već visok 183 centimetra, Zustovich je svemu dodao još 15 skokova, a da tu ništa nije bilo slučajno, svjedoči podatak da je u prethodna dva nastupa zabio 54 i 55 poena. Što se prezimena Zustović tiče, tako barem navodi stranica ActaCroatica, uglavnom su u pitanju Hrvati iz okolice Buzeta. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Labinu i Puli.

Ako ovako stavati, Harden će za njega biti tek prosječan igrač. Naravno, šalimo se. Ali, ovakve brojke govore kako se radi o ogromnom talentu o kojem ćemo vjerojatno još mnogo slušati.