Podijeli članak

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je prva operacija kod Covid pozitivnog pacijenta.

- Nakon što su u Općoj bolnici Abdulah Nakaš odbili pružiti tretman dvadesetpetogodišnjem H.H. iz Sarajeva, on je uspješno operiran na Klinici za opću i abdominalnu kirurgiju KCUS - piše u priopćenju KCUS-a.

Prema riječima liječnika Klinike za opću i abdominalnu kirurgiju KCUS, stanje pacijenta je trenutno stabilno i on se liječi u posebnom izolacionom odjelu, uz strogo poštivanje mjera zaštite bolesnika i uposlenika.

- Iako slijepo crijevo spada u sekundarni nivo abdominalne kirurgije, s obzirom na to da je pacijent dva puta upućivan u KCUS iz Opće bolnice Abdulah Nakaš odlučili smo operirati mladića i poštedjeti ga daljih bolova koje je trpio – navedeno je u priopćenju.

Dodaje se da je pacijent došao s nalazima koji su jasno ukazivali na upalu slijepog crijeva, te je odmah po prijemu indiciran hitni operativni tretman, koji je urađen u sali za Covid pozitivne bolesnike.

Postoperativni oporavak ide u skladu s postojećim protokolima, a s obzirom na prisustvo virusa, u dalji tok liječenja uključen je multidisciplinarni tim liječnika.