Podijeli članak

Većina ljudi započinje dan kavom. No, ako ste i vi jedan od njih, trebali biste razmisliti o promjeni ove navike. Čini se da vaš omiljeni napitak, ako se pije na prazan želudac, može imati neke negativne posljedice. 

Naime, pilot istraživanje provedeno među studentima medicine u Americi pokazalo je da su oni koji su pili kavu na prazan želudac bili izloženi ovim dvama simptomima:

1. Povećanoj razini želučane kiseline

Kava stimulira pojačanu proizvodnju želučane kiseline, a to bi s vremenom moglo dovesti do problema sa žgaravicom, a u nekim slučajevima moguće je i da se razvije čir na želucu.

2. Tjeskoba i nagle promjene raspoloženja

Kava utječe na povećanje razine hormona stresa kortizola, a pojedina istraživanja su otkrila da previsoka razina kofeina u organizmu oponaša simptome tjeskobe, pa čak i paničnog napadaja.

Naime, kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće, što bi moglo rezultirati naglim promjenama raspoloženja.

Ovome u prilog ide i istraživanje koje tvrdi da postoji idealno doba dana za ispijanje kave, a to nije rano jutro, piše Index.hr