Podijeli članak

Zlatno pravilo politike glasi - ponašaj se kao da je mikrofon uključen, ali kao što brojni političari mogu potvrditi, pravilo se često zaboravlja.

To je ovoga tjedna potvrdila i svečana večera sa NATO summita u Londonu kad je, sasvim slučajno, jedna kamera zabilježila kako kanadski premijer Justin Trudeau , britanski premijer Boris Johnsoni francuski predsjednik Emanuel Macron ogovaraju lidera SAD Donalda Trumpa, piše BBC.

Njih trojica nisu jedini političari koji su se tako "izblamirali" pred širokim auditorijem, a BBC je napravio listu  najgorih trenutaka kada su se neki političari "opekli" mikrofonom.

Ronald Regan: Bombardiranje započinjemo za pet minutaNa samom vrhuncu Hladnog rata, američki predsjednik Ronald Reagan diplomatsko zatezanje sa Sovjetskom Rusijom podigao je na još viši nivo.

Tijekom provjere mikrofona, prije nego što je počelo njegovo radio obraćanje, Regan se našalio sa toncima.

"Amerikanci, sa zadovoljstvom mogu da vam kažem da sam potpisao zakon koji će prognati Rusiju zauvijek. Bombardiranje započinjemo za pet minuta", rekao je Regan.

Iako izjava nije emitirana uživo, snimak je kasnije pušten u javnost.

Kao rezultat toga, sovjetske snage su privremeno podigle alarm na najviši nivo na Dalekom istoku, a komentari su izazvali veliku osudu u SSSR.
 

Jacques Chirac i "bolest ludih krava"Francuski predsjednik Jacques Chirac izazvao je oštre komentare zbog svojih izjava o kulinarstvu dok je bio u Rusiji.

Kako je objavio francuski list "Libertation", političar je govorio sa ruskim i njemačkim kolegama tijekom obilježavanja 750. godišnjice Kalinjingrada, ruske enklave na sjeveru Europe.

Misleći da je mikrofon isključen, Širak je navodno rekao o Britancima: "Ne možete vjerovati ljudima koji kuhaju tako loše kao oni. Posle Finske, to je zemlja sa najgorom hranom".

Jedina stvar koju su Britanci ikada donijeli europskoj poljoprivredi je bolest ludih krava”, dodao je.

Iako ni ovo nije emitiranou programu, njegov tim nikada nije negirao ovakve izjave.

Inače, upravo ti komentari uslijedili su u vrijeme kada su Britanija i Francuska imale veoma hladneodnose zbog poljoprivrede i sudjelovanja u Iračkom ratu.