Podijeli članak

Županijski sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor za deset uhićenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva" Pero", koja je provedena sredinom prošlog tjedna, potvrđeno je jučer za "Avaz" iz Tužiteljstva USŽ.

Pritvor uhićenima, među kojima je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i Skupštine USŽ, te nekadašnji glavni tajnik A-SDA, određen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, izmjene ili uništavanja dokaza te ponavljanja krivičnog djela.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s pranjem novca, utajom poreza i krivotvorenjem dokumenata, odnosno prodajom diploma osnovne, srednje i visoke škole.

Osim Hadžipašića, koji je vlasnik Centra za obrazovanje „Vita plus“ u Cazinu, pritvor je određen i Goranu Laloviću, njegovom suradniku, ali i supruzi Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću i Senadu Ćoraliću.

Tužiteljstvo USŽ sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma i oštetili proračun za 200.000 KM, ali pritom zaradili milijune maraka.

Iz izvora bliskih Tužiteljstvu USŽ Avaz otkriva šokantne detalje iz istrage, koji su uz pomoć prikrivenih istražitelja SIPA-e razotkrili ovu kriminalnu grupu koja je godinama „tiskala diplome“.

Naime, kako je rečeno novinarima Avaza, jedan od prikrivenih istražitelja SIPA-e za svega osam dana dobio je diplomu osnovne škole, a diplomu električara, koju je platio svega 1.500 maraka, za mjesec.

Pritom je ovaj istražitelj snimio svaki korak koji je poduzeo. No, vrhunac je bio, kaže sagovornik Avaza, kada su dva istražitelja SIPA-e otišla da „izganjaju“ diplomu Ekonomskog fakulteta. Dobili su je u roku od dva mjeseca, bez ijednog dana studiranja.

Platili su fakultetsku diplomu 13.500 maraka. Prvo im je traženo 15.000 KM, ali su se oni cjenkali.

- Ovo je kriminal neviđenih razmjera. Mi idemo dalje. Sada se provjerava koji su profesori potpisali ocjene. Pogotovo što su ove diplome naručivali i policajci. Sve ćemo dovesti do kraja – kaže izvor Avaza upućen od prvog dana u istragu.

Jedna od uhićenih, kako saznaje Avaz, sve je priznala inspektorima SIPA-e i tužiteljima USŽ. Ona je kazala kako je u podrumu jedne ustanove, gdje su tiskali  diplome, palila u peći knjige o evidenciji studenata kako bi sakrila trag.

Ovo je tužiteljima bio dovoljan dokaz o kakvoj se grupi radilo i kako su zarađivali milijune maraka na lažnim diplomama.