Podijeli članak

Veze često u ljudima bude nesigurnosti kojih nisu ni svjesni i to može napraviti ozbiljan problem. Što više nesigurnost izbija na površinu, to više ujteče na vezu i partnerski odnos postaje toksičan.

Ako pokušavate kontrolirati partnera, ili oboje pokušavate kontrolirati jedno drugo, ljubomora raste, a ljubav se polako povlači u drugi plan sve dok sasvim ne iščili. Zdrav odnos nije toliko teško izgraditi, sve dok ste spremni da radite na sebi i potrudite se da budete dobri prema osobi koju volite i koja voli vas, tako da vaša veza bude stabilna i sretna. Postoji mnogo toga što možete da uradite, da biste izbjegli razarajuće posljedice koje ljubomora ima na odnos dvoje ljudi, neke od ovih stvari nisu lake, ali ako se volite, potrudite se. To je najbolje što možete uraditi za vašu vezu.

1. Vjerujte partneru i budite spremni da razgovarate

Kad ste u vezi, oboje morate biti “na istoj strani”. Morate vjerovati jedno drugom i biti spremni iskreno komunicirati sa partnerom. Kad se pojavi neki problem, trebalo bi da možete sjesti i razgovarat, pristojno i smireno, dok ne riješite to što vas muči.

2. Držite riječ

Ako ste osobi koju volite rekli da ćete nešto uraditi, ili da nešto nećete uraditi… Držite riječ. Nemojte dozvoliti da se partner nada nečemu i onda ga iznevjeriti. Neispunjena obećanja su jedan od najčešćih uzroka buđenja sumnje, a sumnja je zrnce iz kojeg se rađa nezadovoljstvo koje lako dovodi do raskida.

3. Razmislite o uzrocima ljubomore

Ne reagirajte burno na svaku sitnicu, prije nego što napravite dramu, razmislite kako biste se osjećali da je situacija obrnuta.

4. Ne gubite iz vida partnerova osećanja

Budite spremni da prihvatite i razumijete kako se osjeća osoba koju volite i budite uvijek spremni da nju ili njega saslušate. I kad ste ljuti, i kad je ljuta osoba koju volite, takođe. Komunikacija je najvažnija. Stvari koje vi i ne primjećujete mogu jako povrijediti osobu sa kojom ste u vezi, i obrnuto, zato je toliko važno da uvijek možete da razgovarate.

5. Dajte prostora jedno drugom

To što jedno od vas ima potrebu da se povremeno osami nema nikakav dublji značaj, niti je to signal da vam je veza u krizi.

6. Uvijek budite fer

Nemojte igrati prljavo. Nemojte se svađati tako da sve vreme pokušavate da ujedete partnera za srce. I nemojte nikad da kažete “ne volim te” ako to stvarno ne mislite… Kad se neke stvari izgovore, nema više nazad. Birajte riječi i nemojte, ni kad ste ljuti, zaboraviti da je “s druge strane” neko koga volite i ko vas voli.

7. Preispitajte svoje “stare rane”

Možda je korijen vaših nesigurnosti u ranijim lošim iskustvima. Razmislite o tome, nije dobro da osobu sa kojom ste sada u vezi kažnjavate zato što vas je neki od ranijih partnera povrijedio.