Podijeli članak

Najdalje krajem rujna mogla se formirati vlast na državnoj razini, poručili su nakon posljednjeg sastanka lideri SDA i HDZ-a. 
Zašto su optimistični nisu pojasnili. Ipak ni oporba ne miruje, najavljuju se moguće nove većine, ako aktualne ne postignu dogovor, donosi N1. 

Čović i Izetbegović nakon posljednjeg sastanka nisu došli do dogovora, no oba lidera bila su složna u ocjeni kako bi novo Vijeće ministara moglo biti konstituirano najdalje do kraja rujna.  

Bakir Izetbegović pozvao je kandidata za novog mandatara da Predsjedništvu BiH napokon predloži program rada u skladu s Ustavom i Zakonom, o ostalom se kaže, može pregovarati. 

No, za Demokratsku frontu koja čini dio vladajuće koalicije, pregovorati se ne može oko NATO puta BiH. Poziv Izetbegovića ocijenili su pokušajem ustupka prema SNSD-u, na koji ne mogu pristati. U SNSD-u su za sada bez komentara, no komentirala je oporba.  

Mirko Šarović uvjeren je kako dogovora još dugo neće biti. Zbog toga, kako je potvrdio novinarima, razmišlja o nekim novim većinama. Matematički većinu je moguće složiti u Zastupničkom domu, a u Domu naroda SNSD ima većinu srpskih glasova. Ali što nakon toga, velika je mogućnost blokada.  

Svi su složni u jednom, BiH očekuje vruća jesen.